Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Ego Wilson helpt Patriots aan Super Bowl

Met een dramatische wending op 20 seconden voor het einde, wierp Seahawks quarterback Russell Wilson de Super Bowl in de schoot van de New England Patriots.  Zo werd niet hij, maar quarterback Tom Brady de MVP van een historisch spannend titelgevecht. Met de 28-24 overwinning haalden de ‘Pats’ de vierde titel binnen in veertien jaar tijd.

Even moest Tom Brady gedacht hebben dat net als zeven jaar geleden in Arizona de titel op het einde aan hem voorbij ging. Zeven jaar geleden ving David Tyree op miraculeuze wijze de bal met zijn helm en werden toen de New York Giants in stelling gebracht. Nu goochelde Seahawks receiver Jermaine Kearse op even acrobatische wijze de bal in zijn handen op de vijf yards lijn. Met nog iets meer dan een halve minuut te gaan leek de titelverdediger uit Seattle op rozen te zitten. Zeker toen runningback Marshawn Lynch bij de volgende play al vier yards verder liep.

De Seahawks hadden nog drie pogingen om de laatste yard en daarmee de Super Bowl binnen te halen. Waar iedereen een run verwachte van Lynch, wilde quarterback Russell Wilson de bal binnengooien. Hij faalde jammerlijk en gooide de bal in de handen van Patriots rookie cornerback Macolm Butler. Hoofdcoach Pete Carroll én Wilson namen na afloop allebei de schuld op zich. Hoe dan ook leek het er sterk op dat Wilson persé zelf de score wilde forceren om niet nog een jaar naast de MVP-titel te grijpen. Van die aantijging wilde hij echter niets weten naderhand bij de persconferentie.

Kantelende wedstrijd
De wedstrijd was voordien drie keer gekanteld. De Patriots domineerden de eerste 29 minuten, maar verzuimden om afstand te nemen van de Seahawks. In de laatste dertig seconden van de eerste helft, verzilverde de Seahawks vervolgens meer first downs dan alle aanvallen tot dan toe. Zelfs de gelijkmaker (14-14) kon worden gemaakt toen Russel Wilson wél erin slaagde de juiste handen te vinden van medespeler Chris Matthews.

De tweede helft namen de Seahawks het heft schijnbaar definitief in handen door uit te lopen naar een 24-14 voorsprong. De ploeg zat op rozen met de wetenschap dat de Seahawks in zeven van de negen wedstrijden hiervoor minder dan tien punten weggaven in de totale tweede helft. Aan de hand van quarterback Tom Brady en de aalgladde receiver Julian Edelman overkwamen de Patriots echter de achterstand en kwamen ze twee minuten voor tijd zelfs op voorsprong met 28-24.

Een comeback die de Seahawks ogenschijnlijk makkelijk teniet hadden kunnen doen. In Seattle zal voor altijd het verwijt blijven rondzingen: Waarom gaven we de bal niet aan Marshawn Lynch? Dit zal de aanstaande contractbesprekingen met de runningback ook geen goed doen voor de toekomst van de franchise. Na de wedstrijd was Lynch in ieder geval wederom niet bereikbaar voor commentaar.

Records
Het werd dus toch een recordbrekende comeback van de Patriots. Nog nooit maakte een ploeg tien punten achterstand goed in het vierde kwart van de Super Bowl. Daarnaast nam Tom Brady met zijn vierde touchdown van de avond het record over van legende Joe Montana met meeste Touchdowns in alle Super Bowls. Hij heeft er nu dertien in zes optredens.

Daarnaast evenaarde zowel Tom Brady als coach Bill Belichick de records voor respectievelijk quarterbacks en coaches met de meeste ringen om hun vingers. Beide met vier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *