Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Nederlanders maken indruk bij IFAF World Team

De zes Nederlandse jeugdspelers die deelnamen aan het IFAF World Team hebben een goede indruk achtergelaten. Zij wisten tijdens de voorbereidende week de coaches te overtuigen. Alphino Boutisma, Roald Hessing, Dwayne Oosterwolde en Sjoerd van der Meer kregen speeltijd in de wedstrijd tussen IFAF World Team U19 vs Selected team USA U19. Twee spelers mochten zelfs in de basis starten: Tyron Vrede op defense en Tonny Maanrethca op aanval.

De zes Nederlanders werden gekozen uit meer dan 120 spelers uit verschillende landen. Het was de grootste Nederlandse delegatie ooit.

In een zeer spannende wedstrijd in het AT&T Stadion van de Dallas Cowboys hebben de Nederlandse spelers zeker goed gepresteerd en een goede indruk achtergelaten bij de coaches van het World Team U19, maar ook bij scouts. Team USA U19 dacht even een opwarmwedstrijd te spelen tegen het IFAF World Team U19, maar kwam van een koude kermis thuis.

Het IFAF World Team U19 kwam tot verbazing van het thuispubliek juist als eerste op het scoreboard, dankzij een touchdown. Na een safety en nog een touchdown, stond ook in het derde kwart een voorsprong voor het wereldteam in de boeken: 15-14. De wedstrijd ging gelijk op en de oranje inbreng bestond onder andere uit mooie tackles van Vrede en Van der Meer en een special teams highlight tackle van ‘sniper’ Alphino Boutisma. Aanvallend hield Tonny Maanrethca zijn quarterback clean. De left tackle van de offensive line had weinig moeite de defensive line van Team USA U19 in bedwang te houden.

Helaas sloeg voor het IFAF World Team U19 het noodlot toe, toen met nog 1.44 op de klok Team USA U19 de bal kreeg en met een sterke opmars toch de wedstrijd alsnog naar zich toe wist te trekken. Met minder dan een minuut te spelen lukte het de Amerikaanse quarterback om één van zijn receivers te bereiken voor de laatste touchdown van de wedstrijd en de uiteindelijke winst voor Team USA U19 te bewerkstelligen.

Het American Football in Nederland kan trots zijn op de prestaties van de Nederlandse jongens en zijn een direct resultaat van het “Dutch Junior Lions”-programma, waar men sinds 2010 is gestart. De toekomst voor American Football wordt door dit soort initiatieven zeer hoopvol en dragen bij aan het verhogen van het niveau in Nederland.

De ervaring die de Nederlandse spelers mee terug nemen zal goed van pas komen bij de voorbereiding van de Dutch Junior Lions die van 7 tot en met 10 mei het 4Nations Cup in Frankrijk moeten spelen om zich te plaatsen voor de Europese kampioenschappen 2015 in Dresden.

Ook de coaches hebben zich in de afgelopen week kunnen ontwikkelen. Drie coaches (Marcel Meijerink, Wim van Tergouw en Marcel Denneboom) waren aanwezig om een workshop ‘Heads Up Football’ te volgen van USA Football. Hopelijk kunnen zij deze kennis snel overdragen op andere coaches in Nederland.

Ook Kelly Meijerink (teammanager Dutch Junior Lions) maakte een sterke indruk in Texas. Zij werd als teammanagers voor het IFAF World team U19 geroemd om haar organisatorische capaciteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *