Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

AFBN Power Rankings Week 1

De taak van Pascal Matla bij Gridiron is simpel. Gametape kijken, statistieken verzorgen en insights geven over de games. En met Power Rankings op de proppen komen natuurlijk. Vandaag presenteert hij zijn eerste Power Ranking van het seizoen!

1. Alphen Eagles (0-0)
De Eagles waren ongeslagen in 2014. Het team is grotendeels intact gebleven. Er zijn echter twee grote namen niet meer actief voor de landskampioen. Tom van Duijn heeft aangegeven om in 2015 in Braunschweig te gaan spelen bij de New Yorker Lions. Hij ruilt de ene landskampioen in voor de andere. Ook running back Chris Smith zal hoogstwaarschijnlijk het komende seizoen niet in Alphen te bewonderen zijn. Het is nog niet duidelijk waar het werkpaard van de Eagles zal gaan spelen, maar ook hij zal hoogstwaarschijnlijk naar de oosterburen vertrekken.
Desalniettemin heeft Alphen een goed football team. Zij bouwen op de afgelopen kampioenschappen en leunen op spelers als Erwin Gloudemans, Richard Bouthoorn, Ido Bernadicas en uiteraard hoofdcoach Errol Zeefuik.

2. Amsterdam Crusaders (0-0)
Als er één jaar is dat de Crusaders de Eagles van de troon kunnen stoten, dan is het wel dit jaar. De Cru hebben dit offseason niet stil gezeten. Welgeteld tien spelers van buitenaf zullen de formatie uit de hoofdstad versterken dit seizoen. Deze spelers zijn onder verschillende omstandigheden bij de Cru beland. Duidelijk is wel dat zij hiermee een serieuze aanval doen op de dynastie van Alphen. Internationals Ryan Kreijne en Sean Richards zullen een directe impact hebben en ook profiteren de Crusaders van hun eigen jeugdopleiding. Of dit genoeg zal zijn om eindelijk weer een kampioenschap naar Amsterdam te brengen, zal de komende weken duidelijk worden.

3. Arnhem Falcons (0-0)
De Falcons zitten in een stijgende lijn. De club uit Arnhem staat nog altijd vooral bekend vanwege de uitmuntende faciliteiten. Daar wil hoofddcoach Martin Doomen toch graag verandering in brengen. Hij is al een paar jaar bezig om het team op de kaart van footballend Nederland te zetten. En dat lukt hem goed. Elk jaar weer komen de Falcons een stapje dichter bij de top. Heel Arnhem hoopt dat dit jaar het jaar zal zijn dat de Falcons de Tulipbowl halen. Dit doen zij met de gebroeders Harris, Joost Holtslag en een blik Amerikanen uit naburig gelegen kazernes.

4. Hilversum Hurricanes (1-0)
Een verrassende vierde plek voor de Hilversum Hurricanes. Deze is dubbel en dwars verdiend na de overtuigende zege op Lightning Leiden afgelopen weekend. Quarterback Maurice Tielen liet zien dat hij bij de top quarterbacks in Nederland hoort en gooide zijn team langs de promovendus uit Leiden. Ook international Dennis de Wit liet van zich horen op zowel offense als defense. Onze verwachting is dat de vierde plek in de Power Rankings een plek is waar veel om gestreden wordt, dus wij zijn benieuwd of de ‘Canes deze plek kunnen behouden.

5. Nijmegen Pirates (0-0)
Er is heel weinig te vertellen over de Pirates. Zij zijn amper of niet in het nieuws geweest de afgelopen periode. De enige opvallende transactie is niet de minste, die van hoofdcoach. Pirates icoon Eduard Looten legde zijn functie aan het einde van vorig seizoen neer, en de Nijmegenaren hebben in Harald Westemeyer een geschikte opvolger gevonden. De 62-jarige Duitser heeft een lange loopbaan als coach op zijn cv staan. Diverse jeugd en senioren teams heeft hij gecoacht voordat hij de stap naar de Nederlandse velden maakte. Het zal een zware opgave worden om het resultaat, halve finale, van vorig jaar te evenaren danwel overtreffen.

6. Amsterdam Panthers (0-0)
Waar de Panthers vorig jaar nog favoriet voor de Tulip Bowl waren, staan zij nu op de zesde plek in de Power Rankings. Er is het afgelopen seizoen een hoop gebeurd bij de Panthers, wat gezorgd heeft voor het vertrek van de hoofdcoach en diverse spelers. Nieuwe spelers staan op en Dobbins heeft het roer als hoofdcoach weer in handen. Heel Nederland is benieuwd wat dit zal doen met het team dat altijd boordevol talent zit. Het kan dit seizoen twee kanten op voor de Panthers. Zij glijden verder naar beneden óf zij doen vriend en vijand verrassen…

7. 010 Trojans (0-0)
Het team van hoofdcoach Michel Storm is weer terug op het hoogste niveau in Nederland. Storm heeft Offensive Coordinator Wouter van den Boogaard weggekaapt bij de Falcons en hoopt hiermee een nieuwe impuls aan de offense te geven. Hij heeft onder anderede altijd beweeglijke quarterback Leroy ter Haar ter beschikking, maar ook de vlugge RB Kevin Wesseling en een jonge onervaren O-line met international Kenny Verlaan. Broer Kevin zal de D-line leiden in een defense met niet al te veel bekende namen. Doel voor Storm en zijn mannen is handhaving in de Eredivisie. En dat is in een poule met drie halve finalisten van vorig seizoen een hele opgave

8. Leiden Lightning (0-0)
Lighting strikes again in de Eredivisie! en hoe! Het team uit Leiden is opgepimpt met een aantal voormalig Black Angels die nog één keer een kunstje willen laten zien. Namen als Wim Hoekstra, Serge le Clerq en Michel van Katwijk zijn al een decennium niet meer gevallen langs de velden. Dit waren de helden van vroeger, toen zij nog teamgenoten waren van de gebroeders Zimmerman bij de Zoetermeer Black Angels. De enige naam die nog ontbreekt is die van Andre Pronk, het breekijzer van Zoetermeer. Wellicht dat hij bij het lezen van deze oproep alsnog een laatste keer zijn pads aantrekt. Deze oude garde zal samen met jongere spelers als Brian Spapens en Glenn van Gorcum een mooi team moeten smeden, met voorop in de strijd, zoals altijd, de Ortega Twins. Coach Dick van Hirtum zal zijn handen vol hebben aan dit team vol karakters. Wij adviseren Football minnend Nederland om in ieder geval een wedstrijd van Leiden mee te pakken. Het kan zo maar het laatste seizoen zijn dat wij zoveel geschiedenis op één veld bij elkaar zien lopen.

 

Benieuwd hoe de Power Rankings er straks op papier uit zien? Word dan abonnee van Gridiron Magazine, vanaf april elke maand op je deurmat met 56 pagina’s vol American football!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *