Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

NFL: Misdragingen kosten spelers 91 miljoen!

Inclusief de vier keer 10k boete voor de vechtpartij aan het einde van de Super Bowl, rekent het lijstje met boetes en schorsingen bij de NFL sinds 2002 momenteel af op 91 miljoen dollar. Defensive Tackle Ndamukong Suh (vooralsnog Detroit Lions) is nu al koploper van het lijstje met negen boetes ter waarde van bijna 450k. Allemaal voor misdragingen op het veld.

Van de 91 miljoen zijn er 17 gebaseerd op misdragingen op het veld. De overige slordige 74 miljoen is berekend op basis van gemiste salaris van spelers door schorsingen.

Boetes: protect the quarterback!
NdamukongSuhAls we naar de boetes kijken is het duidelijk dat de NFL door is geslagen in het beschermen van de quarterback. De meest gegeven boete is voor ‘roughing the passer’ (18%), gevolgd door de ‘late hit’ (11%) en de ‘hit on a defenseless player’ (9%). De ‘helmet-t0-helmet hit’ is daarbij aan een flinke opmars bezig. Het zorgt voor 6% van de boetes, maar wel al voor een kleine 9% van de boetegeld inkomsten.

Het is dus niet verrassend dat vooral de spelers op de defensive line en de defensive backs de grootverdieners zijn voor de boetepot van de NFL. Wide Receivers zitten ook in de top 5, maar vooral voor de meer ludieke dingen. Denk hierbij aan het illegaal juichen van voormalige receivers Chad Johnson of Terrell Owens.

Zoals gezegd mocht Suh al flink afrekenen bij de NFL. Cornerback Cortland Finnegan kreeg weliswaar al tien boetes, maar voor minder dan een kwart van het bedrag van de grootste ‘boef’. Hetzelfde geldt voor Super Bowl winnaar Vince Wilfork die zeven keer werd bestraft, maar ook voor lichtere vergrijpen. De zwijgzame Marshawn Lynch is nog een lieverdje met pas vier strafbaar feiten. De gemiddeld zwaarste boete was voor oud-runningback Jamal Lewis die 760k mocht afrekenen voor het bekennen van het dealen van 5 kilo cocaïne. Zijn enige boete, maar wel een goede.

Schorsingen: drugsgebruik
Tanard JacksonVan de 74 miljoen die spelers misliepen omdat ze geschorst werden kwam alleen al 54 miljoen door drugsgebruik in de privésfeer of de zogenaamde ‘Performance Enhancing Drugs’ voor tussen de lijnen. Safety Tanard Jackson (foto) is hierbij veruit koploper. Hij zit momenteel in een schorsing voor onbepaalde tijd. Al zijn vierde. Hij mistte hierdoor 56 wedstrijden en bijna 3 miljoen dollar aan pay-checks.

Brandon Bowner die de laatste twee Super Bowls won doet het overigens ook niet slecht op dit vlak. Twintig wedstrijden en dik twee ton liep hij mis. Ook Adam ‘Pacman’ Jones valt niet te benijden. Hij verloor onlangs al een rechtszaak waardoor hij 12 miljoen dollar smartengeld mag afrekenen. Daarnaast liep hij door schorsingen 1,7 miljoen mis. Een dief van zijn eigen portemonnee.

De spelers die vooral geschorst worden zijn receivers, runningbacks, safeties, cornerbacks en defensive tackles. Dit in absolute aantallen. Als we naar geld kijken zijn het vooral de outside linebackers met dik 10 miljoen aan misgelopen loonstrookjes. Bezind eer ge aan drugs begint!

 

Cijfers met dank aan www.seatsmart.com 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *