Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Alphen Eagles breekt strijdlustig Leiden

Na enkele jaren van afwezigheid stond de derby Lightning Leiden – Alphen Eagles weer op het programma. De Leidenaren, weer terug op het hoogste niveau, hadden twee weken de tijd om zich voor te bereiden op het grote Alphen. En die strijd ging ze in de eerste helft zeer goed af (foto: Maarten van Bergen).

De wedstrijd was namelijk nog niet heel oud, toen Raoul Bodo quarterback Richard Bouthoorn onderschepte en de bal 15 yards richting de endzone van Alphen wist te rennen om een first down op te zetten voor Lightning. Hieruit volgde uiteindelijk een 43 yard FG attempt, die net te kort was om in drie punten omgezet te worden.

Niet veel later, nog steeds in het eerste kwart, forceerde Bouthoorn een pass in de endzone, die net te kort gegooid was. Defensive back Harry Rackham nam deze bal met plezier in ontvangst voor een touchback. Twee hoogtepunten in een eerste kwart, dat vooral in het teken stond van veel onnodige penalties en drops van receivers. Vooral aan de kant van Alphen.

In het tweede kwart werd dan eindelijk de endzone gevonden. Een mooie pass van Bouthoorn op Amir Anches werd na 60 yards beloond met zes punten. De PAT ketste van de uprights (0-6). Richting halftime wisten de Eagles nogmaals op het scorebord te komen. Ditmaal met een 32 yard fieldgoal van Frank van der Neut (0-9).

Leiden kreeg de bal nog terug en kon snel yards maken door middel van options en penalties aan de kant van Alphen. Op slag van rust werd echter een pass van quarterback Dany Ortega onderschept door linebacker Idemar (Ido, voor vrienden) Bernadicas. De twee teams gingen rusten met een score van 0-9.

In het derde kwart kreeg Leiden de bal, maar deze werd al snel ingeleverd. Een interception door Job van der Klei betekende ook meteen zes punten voor de Eagles, omdat hij de bal ‘to the house’ bracht. Met de geconverteerde PAT betekende dit dat de ban voor Alphen was gebroken. Een drive later wist Richard Bouthoorn Edson Sint Jago te bereiken voor een 30 yard touchdown. Het was de eerste touchdown in de carrière van Sint Jago. Het luide gejuich van zijn teamgenoten kon dus ook niet achterwege blijven.

Lightning kreeg de bal weer terug, maar kon geen vuist maken tegen de ijzeren verdediging van defensive coordinator Erwin Gloudemans. Met wat runs van Glenn van Gorcum door het midden werd wel terrein geboekt, maar penalties en incomplete passes zorgden ervoor dat het team van headcoach Dick van Hintum keer op keer de bal moest punten. Op een run van Dany Ortega in het derde kwart was het uiteindelijk Erwin Gloudemans zelf, die de bal los wist te krijgen. Linebacker Aleksandar Popovic dook erop.

Bouthoorn wist zich wel raad met het cadeau. De quarterback van de Dutch Lions zat eindelijk lekker in de wedstrijd en wist via een aantal mooie completions aan de zijkant van het veld uiteindelijk Romano Vogels te vinden in de endzone. Vogels werd goed verdedigd en het “window” was klein, maar Bouthoorn kreeg de bal afgeleverd. Touchdown! Hiermee was het leed nog niet geleden voor de Leidenaren, die zoals altijd, vol gas bleven geven en probeerden om een aanval op te zetten. Maar keer op keer zorgde de Alphen verdediging voor een stop.

In het vierde kwart bleef Alphen de bal goed rennen. Running back Jermaine Charles verrichte veel werk en had een aantal mooie runs, mede mogelijk gemaakt door de offensive line. Aan het einde van zo’n drive mocht ook rookie Nick de Wit een touchdownpass in ontvangst nemen. Het was de vierde voor Bouthoorn, die na zijn twee interceptions een goeie wedstrijd speelde. Na de PAT stond het 37-0.

Tegen het einde van de wedstrijd wist Aleksandar Popovic nog een fumble te veroveren. Dit bracht de Eagles in stelling om de laatste score van de dag op te tekenen: een 38 yard field goal van Frank van der Neut, die de eindstand op 0-40 bracht.

Leiden gaf zeer goed tegenstand en wist de Eagles te frustreren in de eerste helft. In de tweede helft kon de landskampioen de juiste aanpassingen maken en de wedstrijd naar zich toe trekken. Hiermee kunnen beide teams tevreden terug kijken op een mooie football middag!

Scoreverloop:

Q2
Pass Richard Bouthoorn op Amir Anches (PAT no good) 0-6
Frank van der Neut 32 y FG 0-9

Q3
Job van der Klei 35 y INT (PAT good) 0-16
Pass Richard Bouthoorn op Edson Sint Jago (PAT good) 0-23
Pass Richard Bouthoorn op Romano Vogels (PAT good) 0-30

Q4
Pass Richard Bouthoorn op Nick de Wit (PAT good) 0-37
Frank van der Neut 38 y FG 0-40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *