Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

NFL Combine 2015 dit weekend

Met de Super Bowl sluiten we het NFL seizoen af en met de NFL Combine 2015 starten we ‘m weer. Deze NFL Combine staat dit weekend weer voor de deur. Goede timing, want er wordt dit weekend in de Eredivisie niet gespeeld. Wat is de NFL Combine en hoe gaat deze in zijn werking voor de 312 College spelers die uitgenodigd zijn het aankomende weekend? Tekst: Haroen Maree.

Elk jaar worden de grootste College-talenten uitgenodigd om naar de NFL Combine te komen. Gedurende dit weekend hebben deze spelers de kans om zich zowel fysiek als psychologisch te presenteren bij de 32 NFL teams. De NFL scouts hebben ondertussen uren en uren gametape gekeken, maar voordat ze een beslissing nemen om een speler te draften willen ze eerst goed weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Kortom: de NFL Combine is een grote vleeskeuring. De combine bestaat uit een aantal vaste belangrijke onderdelen, waarop de NFL prospects worden afgerekend.

Atletische vermogen testen: 
American Football spelers zijn ten eerste topatleten. De belangrijkste testen die ze ondergaan tijdens de combine zijn om het atletisch vermogen van de prospect. Testen zoals de 40 yard dash om te kijken hoe snel een speler sprint over 40 yards met tussenmetingen op de 10, 20 en 30 yard line. De 40 yard dash kan een make-or-break moment zijn voor een prospect.

Een andere test is de vertical jump. Hier wordt gekeken hoe hoog een speler vanuit staande positie kan springen. Wel zo handig als je een corner of safetey op het oog hebt als General Manager en je ook wilt weten of deze speler de sprongkracht heeft om de strijd aan te gaan met een Rob Gronkowski .

Net als de 40-yard dash sprint is de benchpress test altijd een onderdeel waar zowel de scouts als de spelers naar uitkijken. Bij de benchpress wordt gekeken hoe vaak een speler 100 kilo non stop kan bankdrukken. Bij dit onderdeel vliegt het testeron om de oren.

Per positie zijn er ook nog specifieke testen. Zo focussen de O-Liners zich op het snelle voetenwerk en zie je wide receivers patronen lopen en ballen vangen van de Quarterbacks.  Voor al deze testen zijn maatstaven. Aan de hand van de resultaten weten de NFL teams ongeveer wat voor atleet de prospect is.

Interviews:
Het belangrijkste voor de scouts na het bestuderen van de game tape zijn de interviews met de spelers. Tijdens deze interviews gaat de aandacht voornamelijk uit naar het karakter van de speler. Deze interviews zijn te vergelijken met sollicitatiegesprekken . Bij deze  interviews zijn onder andere de owner, GM en hoofdcoach aanwezig, zeker als deze speler wat off field problemen heeft gehad. Het team is zo in gelegenheid om de speler te leren kennen om zo een eigen mening te vormen. Tijdens dit gesprek zal en kan echt van alles gevraagd worden aan de speler. Op zowel football zaken als privé zaken. Zo vroeg een scout van de Miami Dolphins een paar jaar geleden aan Dez Bryant van de Cowboys hoe het nu allemaal wel niet zit met zijn prostituerende moeder die ook nog eens een crackdealer was.

Voor spelers die vraagtekens hebben over hun karakter zijn deze interviews van cruciaal belang om eerlijk te zijn over hun gedrag en verleden. In de NFL hebben ze een hekel aan leugenaars, dus als je iets fouts hebt gedaan kan je dat beter direct vertellen dan dat ze daar later achter komen. De NFL teams willen echt alles over een speler weten, voordat zij een grote financiele investering maken door hem te draften.

Wonderlic test: 
Om te kijken hoe snel een speler informatie kan opnemen en verwerken is er de Wonderlic test. Over deze Wonderlic test is elk jaar veel te doen. Van Quarterbacks wordt verwacht dat zij een goede score halen op deze test. Doen zij dat niet dan kan dat veel invloed hebben op je draft positie. Helaas werkt het ook de andere kant op. Zodra een speler een te hoge score haalt zijn de teams weer bang dat deze speler te slim is en zo teveel een eigen mening heeft.  Het ene team hecht meer waarde aan deze test dan de ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *