Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Dilemma: Pass Interference bestraffen met 15 yards?

De NFL Competition Committee komt volgende week bij elkaar en er wordt aangenomen dat zij gaan bediscussiëren of de strafmaat voor Pass Interference aangepast moet worden. Zou de college-regel overgenomen moeten worden en mag de referee voortaan nog ‘slechts’ een 15 penalty-yards uitdelen?

Als een verdediger een aanvaller fysiek het vangen van de bal belet voordat deze bal in de handen valt (zwart-wit gezegd, red.) wordt de bal neergelegd op de plek waar de overtreding is begaan. Een strafmaat die in veel wedstrijden de balans heeft doen omslaan, bijvoorbeeld op het moment dat een quarterback een diepe wanhoopspass beloond zag worden met een pass interference call.

Critici vinden de strafmaat te hoog. Zeker omdat een overtreding niet altijd ‘bewust’ plaatsvindt. In dat geval zou de 15 yards penalty uit college een betere zijn. Andersom geredeneerd wordt een speler die verslagen is, uitgenodigd om op 50 yards diep een zware pass interference te maken, die uiteindelijk maar 15 yards straf oplevert… en dus niet die 50 yards terreinwinst. Vergeet ook niet dat offensive pass interference ‘maar’ 10 yards straf oplevert.

Hybride
Zou een hybride variant dan niet een mooie oplossing zijn? 15 yards voor een onbewuste pass interference (struikelende verdediger) en een handhaving van de oude strafmaat (spot de bal op de plek van de overtreding) bij ‘bewuste’ pass interference. Bij dat bewust en onbewust hebben we al ervaring opgedaan met de facemask penalty. De ene keer 15 en de andere keer 5 yards straf.

Bewust of onbewust is natuurlijk arbitrair, maar misschien al een hele verbetering voor de zware strafmaat die het nu oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *