Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

AFBN Eredivisie Preview week 3

De eerste zondag van maart brengt ons drie wedstrijden in de Eredivisie.

Amsterdam Crusaders – Lightning Leiden

De Crusaders ontvangen Lightning op sportpark Sloten. Als we naar de eerdere wedstrijden van deze twee teams kijken, dan zal het een eenzijdige wedstrijd worden. De Crusaders waren oppermachtig in de afgelopen twee wedstrijden waar zij maar liefst 72 punten in scoorden. Slecht 7 punten werden opgegeven door de defense van de Cru.
Lightning Leiden heeft een stroef begin ervaren dit seizoen. Verloren werd van Hilversum en Alphen. In beide wedstrijden speelde Lightning een goede eerste helft, maar zag de tegenstander in de tweede helft op het gas stappen, waardoor zij de wedstrijden verloren. Het is dus zaak om ook de tweede helft geconcentreerd in te gaan.

De Matchup
De matchup in deze wedstrijd is interessant. De Cru wisten al 7 maal de bal te veroveren op defense, waar Leiden al 7 keer de bal verloor op offense. Ball security zal dus belangrijk zijn voor de Leidenaren.

Spelers om in de gaten te houden vandaag
Glenn van Gorcum (RB) van Leiden heeft al laten zien in de eerste twee wedstrijden dat hij ondanks zijn jonge leeftijd meekan op het niveau van de Eredivisie.
Zal Miquel Castelen, of toch de jonge Endy Evenwel de show stelen in de running game voor de Cru?
En let op nummer 27, Sean Richards, misschien wel de beste atleet in de AFBN. Een gamechanger op defense.

Onze voorspelling
De Cru zal ook deze wedstrijd winnen. Leiden zal het ze alleen niet gemakkelijk maken.
42-10 voor de Crusaders.

 Nijmegen Pirates- Arnhem Falcons

De derby, die eigenlijk nooit echt een derby is geweest. Nog nooit hebben de Pirates de Falcons kunnen verslaan. Of dit vandaag zal gebeuren?
De Pirates hebben dit seizoen nog geen punt op het scorebord kunnen zetten. De defense heeft teams nog niet kunnen stoppen en de offense heeft amper een drive kunnen opzetten. Er waren veel leermomenten voor de Pirates in de twee eerdere wedstrijden. Vandaag zullen we zien, of deze omgezet kunnen worden in touchdowns.
De Falcons hebben hun eerste wedstrijd ternauwernood kunnen winnen. Met een running game goed voor ruim 200 yards hebben zij laten zien dat ze de bal wel over het veld krijgen. Het is belangrijk om deze yards in punten om te zetten. De ploeg uit Arnhem zal tot het bot gemotiveerd zijn deze wedstrijd te doen en zo de winning streak tegen Nijmegen in tact te houden.

De Matchup
De Falcons hebben 200 yards rushing per wedstrijd. De Pirates geven maar 50 yards rushing per wedstrijd op. Dit zou op het eerste gezicht een mooie matchup zijn. Ware het niet dat er amper stats van de wedstrijd van de Pirates te vinden waren, ivm incomplete film. Of de Pirates run defense echt zo goed is, zullen we vandaag zien.

Spelers om in de gaten te houden
Het running back trio Harris, Stamper en Holstag, samen goed voor ruim 200 yards rushing. Doordat ze veel kunnen roteren, hebben de Falcons constant een vers werkpaard in het backfield staan.
Aan de kant van Nijmegen wist receiver Bart Ebben de enige (in de stats opgenomen) bal te vangen.

Onze voorspelling
De Falcons zullen ook deze editie van de “Derby van het Oosten” winnen. En ook vandaag zal de running game de overhand hebben. 35-7 Falcons.

 Alphen Eagles – Amsterdam Panthers

De wedstrijden tussen de Eagles en de Panthers zijn altijd spannend en vol vuurwerk. De laatste keer dat de Eagles verloren was van deze Panthers in 2013. Toen gingen de Eagles met 13-7 ten onder.
Maar sindsdien is er geen wedstrijd verloren en dat zal nog wel even zo blijven als je op de scores van de afgelopen weken kan afgaan. Met grote scores (35-0 en 40-0) werd afgerekend met Nijmegen en Leiden. Geen touchdown tegen. De zon schijnt voor Alphen.
Voor de Panthers ligt dit net iets anders. De eerste wedstrijd van het seizoen ging in de slotfase van de wedstrijd – verrassend – verloren van Hilversum Hurricanes. Dit kan natuurlijk ook het logische resultaat zijn van een team dat een aantal belangrijke spelers verloor aan de concurrent en weer even op elkaar ingespeeld moest raken.

De Matchup
De matchup van vandaag is die van quarterback Sven Janssen(AP) en DC Erwin Gloudemans (AE).
De defense van Gloudemans heeft nog geen punt opgegeven.
Janssen rende zonder enige moeite het veld over tegen Hilversum. Omdat hij dit deed als quarterback is hij hiermee een dual threat. En dit vereist een speciale aanpak van een defense. De Eagles hebben dit jaar nog niet gespeeld tegen zo’n quarterback en zal dus worden getest.

Spelers om in de gaten te houden
Naast Sven Janssen (goed voor 146 yards rushing tegen Hilversum), moet ook gelet worden op running back Patrick Camara, die ook gebruikt wordt in de passing game.
Aan de kant van Alphen zijn alle ogen gericht op QB Richard Bouthoorn. Hij wist dit seizoen al 9 touchdowns te gooien, op 5 verschillende receivers. Ook running back Jermaine Charles lijkt zijn draai te vinden met een 7,8 yards/carry average.
Runstopper Aleksander “Popo” Popovic wist al twee fumbles te veroveren op defense en Job van der Klei heeft al zijn eerste touchdown op defense te pakken.

Onze voorspelling
Elke Eagles – Panthers wedstrijd is spannend en vol emotie, dus ook deze.
De Panthers zullen de eerste punten scoren op de defense van Alphen. Maar de Eagles winnen de wedstrijd. 31-12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *