Amsterdam Crusaders moeizaam voorbij Leiden

In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen zien we de Amsterdammers op Sportpark Sloten het opnemen tegen Leiden Lightning. Onder een strakblauwe hemel zien 300 supporters hoe de Crusaders de bal ontvangen na de kickoff. Door: Stephan Pront // foto: Bob de Calonne.

De Cru brengt op hun eerste drive Endy Evenwel in stelling en loopt twee first downs bij elkaar om daarna de aanval te zien stranden op het middenveld. De eerste aanval van Lightning verloopt nog dramatischer. Op zijn tweede poging ziet quarterback Ortega zijn pass onderschept door Shaun Richards die het ovale leer voor 34 yards en een touchdown terugloopt. Ook de PAT wordt verzilverd, waardoor de openingsscore 7-0 is.

In de tweede drive van Leiden zien we een ontketende Ortega de lijnen uitzetten. Achter de veilige bescherming van Michel Zimmerman weet de spelverdeler, met korte passes  tussen de seams van de Amsterdamse verdediging, veel meters te maken. Uiteindelijk weet hij zijn aanval tot scoren te brengen. Met een leep balletje op de running back zet Lightning zijn eerste punten op het bord. Met de PAT trekken de Leidenaren de score gelijk en horen de Amsterdammers het in Keulen donderen.

Zeker omdat tijdens de volgende drive de Crusaders’ aanval niet goed uit de verf komt en de Lightning spelverdeler zijn aanval weer over het hele veld dirigeert met allemaal perfecte shortpasses. Deze aanvalsgolf eindigt tot opluchting van de Amsterdammers in de redzone, maar het was inmiddels duidelijk dat Leiden niet naar de hoofdstad was gereisd om de handdoek in de ring te gooien.

Vlak voor rust weet Endy Evenwel de aanval weer op de rails te krijgen met een fabuleuze 64-yard touchdown run voor de Crusaders. Omdat de PAT naast wordt geschoten, levert het de Amsterdammers een magere voorsprong van 13-7 bij rust op.

Na rust heeft de aanval van Leiden zijn meeste kruit wel verschoten. Hoewel Ortega zijn completions blijft maken is de Amsterdamse verdediging de rest van de wedstrijd soeverein. Het is nu de Amsterdamse aanval die elke drive weer het hele veld over steekt, om in de redzone te blijven steken. Uiteindelijk weet wederom de uitstekend spelende Endy Evenwel de Leidse muur te slechten. Zijn 26 yard touchdown run bracht de stand op 19-7. Een late safety van de Amsterdammers bracht uiteindelijk de eindstand op het scorebord.

Evenwel was in deze wedstrijd goed voor 200 yards en twee touchdowns. Maar ook de Leidse quarterback Ortega en loopgravenkoning Zimmerman verdienen een pluim. Aan Amsterdamse zijde viel, ondanks de magere overwinning, geen wanklank te noteren. Toegegeven, er stonden wel heel veel starters in burgerkleding langs de lijn, maar van enige voorjaarsmoeheid was wel degelijk sprake.