Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Belgische competitie, bfl naar het model van de nfl

Begin februari is de Belgische competitie van start gegaan. Het werd dus hoogste tijd om de Belgische competitie onder de loep te nemen en uit te klaren hoe deze in zijn werk gaat.

De Belgische competitie is net zoals de rest van België onderverdeeld in twee delen: een Vlaamse en een Waalse (=Frans sprekende) conference. Respectievelijk de FAFL (=Flemisch American Football League), bestaande uit negen ploegen en de LFFAB (=League Francophone de Football Americaine de Belgique) waarin tien ploegen spelen.

De ploegen in de FAFL zijn: Antwerp Diamonds, Brussels Black Angels, Brussels Bulls, Ghent Gators, Izegem Tribes, Leuven Lions, Limburg Shotguns, Ostend Pirates, Puurs Titans.

De LFFAB bestaat op zijn beurt uit: Andenne Bears, Brussels Tigers, Tournai Wapi Phoenix, Liege Monarchs, Charleroi Coal Miners, Waterloo Warrios, Louvain-La-Neuve Fighting Turtles, Braine-Le-Comte Sharks, Ardenne-Gaume-Lorraine Razorbacks, COF Atomics Amay.

Play off-systeem

Na een regulier seizoen waarin elke ploeg iedereen in zijn conference éénmaal bekampt gaan de drie beste ploegen uit elke conference door naar de play-offs. De twee ploegen die eerst eindigden in hun conference krijgen een bye week terwijl de tweede ploeg in de FAFL tegen de derde van de LFFAB speelt en omgekeerd in het Wild-card weekend.

De winnaars van deze Wild-card wedstrijden spelen dan tegen de twee ploegen die een bye kregen in de halve finale. Diegene die zichzelf overwinnaar kroont in deze wedstrijd mag zijn eer verdedigen in de Belgian Bowl en proberen om de titel van Belgisch Kampioen American Football op te strijken en daarna zijn eer te verdedigen in een volgende jaargang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *