Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

‘After further review’: geen vangbal voor Dez

Dez Bryant heeft de bal nu definitief niet gevangen. De NFL-commissie die over de reglementen gaat heeft de ‘catch or no catch’-regel aangepast, maar ook in de nieuwe regel was Bryant’s ‘vangbal’ tegen de Green Bay niet geldig.

De nieuwe regelgeving bepaalt dat een receiver die de bal vangt zich eerst als drager van de bal moet ‘gedragen’ voordat het daadwerkelijk als een vangbal wordt gezien. Dit in tegenstelling tot de ‘football move’ die eerder moest worden gemaakt. Uiteraard moet de receiver ook controle hebben over de bal en beide voeten binnen de lijnen hebben geplaatst.

Een presentatie over de nieuwe regel tijdens de bijeenkomst van NFL-eigenaren liet zien dat Bryant’s hand de grond raakte, waardoor hij heel even geen controle meer had over de bal. Ook onder de nieuwe regelgeving wordt dit niet gezien als een vangbal.

Door het element van ‘de drager van de bal’ wordt het makkelijker voor scheidsrechters om er geen enkele discussie over te laten bestaan of het wel of geen vangbal is, vindt ook Jeff Fischer. “Als je naar de grond gaat, moet je de bal blijven vasthouden. Zo simpel is het. Door de ‘baldrager’ erbij te voegen, wordt het voor ons een stuk duidelijk. Als je het over het uitstrekken van de bal hebt, zorg je voor een grijs gebied wat voor veel interpretatie zorgt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *