Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Poolse beer Baba tekent bij Vikings

Rechtstreeks van de German Football League naar de NFL: dat is het verhaal van de 27-jarige Poolse reus Babatunde Aiyegbusi. Aiyegbusi regelde zeven dagen geleden zijn Amerikaanse visum en tekende vandaag een contract bij de Minnesota Vikings. De Vikes hadden genoeg aan de videobeelden, een workout en de ferme handdruk van de 2.06 meter grote en 159 kilo zware Pool om overtuigd te raken van zijn impact.

Aiyegbusi speelde vorig jaar bij de Dresden Monarchs van de Nederlandse coach John Leijten. De uit Olesnica afkomstige beer speelde het seizoen daarvoor bij de Wroclaw Giants uit de Polska Liga Futbolu Amerykanskiego).

Leijten was verheugd om de pupil de overstap te zien maken: “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel steun Baba krijgt vanuit alle hoeken van de wereld. Dat hij rechtstreeks vanuit de GFL de overstap maakt naar de National Football League is een pluim voor zijn werkethiek en zijn wil om op het hoogste niveau te spelen. Deze jongen moest elke keer vijf uur in de auto rijden om een training van de Monarchs bij te kunnen wonen.”

“Offensive coördinator Robert Cruse en oud-NFLE coach Markus Grahn hebben hem een steile leercurve zien maken. Ongeacht hoe lang hij bij de Vikes blijft, de Monarchs organisatie en MNRX Nation zijn erg trots op hetgeen dat hij nu al heeft bereikt,” vervolgt Leijten. Om te zien hoe steil zijn leercurve echt is, moeten we kijken naar de praktijk. Een dag voor zijn workout bij de Vikings kreeg de boomlange Pool nog alle drills aangeleerd door de coaches. Een dag later blies hij iedereen met die drills van het veld.

Aiyegbusi is pas de tweede Poolse veldspeler die het tot een NFL-roster schopt. Defensive tackle Jason Maniecki ging hem in 1996 voor. Wel waren er al drie kickers met een Poolse nationaliteit actief in de National Football League, waarvan Sebastian Janikowski waarschijnlijk de meest bekende is. Hij kwam in 2000 de league binnen en speelt sindsdien voor de Oakland Raiders.

De Poolse NFL-speler stond vorig jaar in Warschau nog op het veld voor de Poolse nationale ploeg, toen dit team uitkwam tegen Dutch Lions.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *