Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Preview: Lightning Leiden – Amsterdam Panthers

De Amsterdam Panthers en Lightning Leiden spelen zondag om de derde plek in poule B. De winnaar heeft nog een kleine kans op playoffs. Sterker nog, wanneer de Panthers verliezen, zijn zij zo goed als uitgeschakeld voor de playoffs en moeten zij alle zeilen bijzetten om degradatie te voorkomen.

Wanneer Leiden wint en Hilversum verliest, dan heeft Leiden zicht op de tweede plek in de poule, dus zicht op de playoffs. Zij hebben dit dan nog in eigen hand, aangezien de return tegen Hilversum nog gespeeld moet worden.

De Panthers komen van een verlies tegen de Trojans. Het lichtpuntje aan deze wedstrijd was de return van quarterback Sven Janssen, die weer liet zien dat hij voor veel gevaar zorgt over de grond.

Leiden wist twee weken geleden de eerste winst van het seizoen binnen te halen, waar in de slotfase van de wedstrijd gewonnen werd van Nijmegen. Dit was voor Leiden een goede opsteker, aangezien zij het hele jaar al veel teams lastig maken.

De Matchup
Leiden en Amsterdam gaan head to head in scoring offense en defense. Sterker nog, hun doelsaldo is exact gelijk (-69). Leiden heeft een iets betere offense, Panthers een iets betere defense. Het grootste verschil zit in turnovers. Leiden is dit jaar 10 keer de bal kwijtgeraakt en wist slechts 4 keer de bal te veroveren. De Panthers daarentegen lopen gelijk voor wat turnovers betreft (8 om 8). Volgens de logica van Cruyff kan je alleen scoren als je de bal hebt en dat werkt dus in het voordeel van de Panthers.

Spelers om in de gaten te houden
Bij de Panthers is Sven Janssen terug. Hij is de gevaarlijkste speler op offense. Met zijn read plays, die hij vaak zelf houdt, zorgt hij voor veel verwarring op defense en dus veel yards voor de offense. Samen met running back Don Stuurland probeert hij de running game gaande te houden.

De offense van Leiden is iets allrounder. Bij afwezigheid van de Any’s, Dany en Tany Ortega, speelde afgelopen wedstrijd Brian Spapens op de quarterback positie. Nu de Any’s terug zijn, kan hij weer tight end spelen en is hij een speler om rekening mee te houden. Met receivers Robert van den Brink en Wim Hoekstra zal Dany Ortega proberen een air attack op te zetten.

Onze voorspelling
Als Leiden de eenzijdige rushing offense van Amsterdam kan stoppen en zelf een gebalanceerde aanval op kan zetten, zien wij Leiden de tweede winst op rij dit seizoen boeken. 21-12 Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *