Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Patriots ‘zeer waarschijnlijk’ schuldig in DeflateGate

Een of meerdere personeelsleden van de New England Patriots zijn ‘hoogstwaarschijnlijk’ schuldig aan het handmatig leeg laten lopen van wedstrijdballen, voorafgaand aan het AFC Championship tussen de Patriots en de Indianapolis Colts. Dat blijkt uit een rapport van Ted Wells dat vandaag is verschenen. Meest opvallende conclusie: Tom Brady moest ‘in zekere mate’ op de hoogte zijn geweest van het omzeilen van de regels.

Het rapport concludeert dat ‘het meer dan waarschijnlijk is dan niet, dat personeel van de New England Patriots meedeed aan het breken van de speelregels en betrokken was in het met opzet omzeilen van de regels”. Volgens het rapport waren alle ballen die tijdens de rust getest werden niet hard genoeg opgeblazen. Uit uitvoerig onderzoek naar een eventuele wetenschappelijke verklaring bleek dat het naar aangrenzende waarschijnlijkheid handmatig gebeurd was.

De schuldigen in dit hele verhaal zijn parttimer Jim McNally (die de ballen hanteert op wedstrijddagen) en John Jastremski (een materiaalman van de Patriots). Het meest ‘juicy’ deel van het rapport zijn smsjes tussen beide heren, waarbij McNally een aantal keer flink uithaalt naar Brady, die blijkbaar boos was over het feit dat de ballen te hard waren. Daarnaast noemt McNally zichzelf voorafgaand aan het afgelopen seizoen ‘the Deflator’ en maakt hij een ‘grap’ tegen Jastremski waarin hij dreigt naar ESPN te stappen met dit verhaal. Uit die smsjes bleek tevens dat McNally gesigneerde ballen en schoenen kreeg via Jastremski. Daarnaast ontving hij een ‘naald’ waar hij handmatig de ballen leeg kon later lopen.

Dat moet dan gebeurd zijn gedurende de tijd dat McNally met de ballen de wc in dook (1 minuut 40 seconden om precies te zijn). Hij was toen op weg van het kantootje van de officials naar het speelveld. Normaal gesproken neemt de verantwoordelijke de ballen pas mee als de official hem dat vraagt of loopt er een van de officials mee. Dit gebeurde nu niet, waardoor McNally de kans zag het toilet in te duiken. Toen de hele affaire aan het licht kwam intensiveerde de communicatie tussen Jastremski en Tom Brady, maar details van die gesprekken zijn niet bekend. Brady wilde geen privé communicatie prijsgeven voor dit onderzoek, waardoor bewijs voor de betrokkenheid van de quarterback niet kon worden onderzocht.

Wat er voor straf volgt voor de Patriots is nog niet duidelijk, maar dat dit slecht is voor het imago van de ploeg (zeker na SpyGate) is wel duidelijk. Een statement van de Patriots en eigenaar Robert Kraft was overigens duidelijk: zij staan nog steeds voor 100% achter hun personeel en zien in dit rapport te weinig feiten. Toch zullen ze de straf accepteren. Het statement van de Patriots en Kraft lezen kan hier.

Het hele rapport lezen (let op: het is laaaaang)? Dat kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *