Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Nederlander start footballimperium in Peru

De Nederlander Luis Javier Smith Fontana is zo verknocht op American football hij na zijn verhuizing naar Peru het niet kon laten: hij richtte een American football team op. In een land zonder bond, zonder competitie. Fontana: “We spelen wel regelmatig wedstrijden. Er zijn ongeveer vijf teams, drie ervan met equipment en de rest zonder. We spelen nu nog 9 vs 9 tackle en in parallel daarvan 9 vs 9 flag. We zijn met drie teams in gesprek om een kleine competitie op te richten.”


Het verhaal van Fontana is opmerkelijk.  Hij werd in Peru geboren, verhuisde op zijn achtste naar Australië, maar kwam uiteindelijk naar Nederland. Hij verkreeg daar zijn paspoort met de Nederlandse nationaliteit. “Dankzij mijn stiefvader Juan Krijnen kwam ik in aanraking met American Football en was ik meteen verkocht. Vanaf mijn elfde heb ik met pauzes hier en  hier gespeeld tot ik op mijn 23e vertrok naar Peru.”

Na een half jaar in Zuid-Amerika begon hij American Football te missen. Fontana ging op zoek naar een club in Lima: “Na uren lang zoeken vond ik, helemaal verstopt in een hoekje op het internet, een bericht op een forum dat er een groepje was die bij elkaar kwam om american football te oefenen op een park. Ik kon het bijna niet geloven en kwam erachter dat ze op zaterdags ‘trainden’.”

Na een jaar besloot Fontana zijn eigen team op te richten: de Raptors. Dit team kreeg gestalte toen er bij de douane in Lima 30 shoulderpads waren op te halen, die daar waren blijven liggen. “Die hebben we gekocht van een man die geen idee had wat het was. Het kostte ons 300 euro. Een prachtig begin van de Raptors!”

Fontana wil helpen de sport verder groot te maken, maar loopt tegen ongeveer dezelfde problemen aan als in Nederland.  Alhoewel ze in Peru nog een tandje bijschakelen. “Een groot obstakel voor ons is een stabiele bestuur voor de bond neer te zetten. Mede door de Peruviaans cultuur, is het een gewoonte om iemand  te saboteren en uit te sluiten als die het niet eens met je is,” aldus de Nederlandse missionariswerker. “Dit belemmert natuurlijk de groei ook, omdat er sommige mensen niet met elkaar willen werken. Echter zijn er nu allemaal verschillende mensen binnen het bestuur van alle teams dus hoop ik zo snel mogelijk een officiele competitie neer te zetten. Het doel is dit jaar.”

“Wat ik met deze sport zou willen bereiken is de barriere tussen de sociale klassen te doorbreken en een eenheid te vormen met mensen met verschillende achtergronden, gewoontes en financiele status,” geeft Fontana aan. Of hij daarin slaagt lees je binnenkort in Gridiron Magazine, dat exclusief aandacht besteed aan deze Nederlander in den vreemde.

Voor abonnementen op dit magazine kun je uiteraard hier doorklikken en je bestelling plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *