Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Harde maar waardevolle les voor Alphen in Kiel

Na de winst op Marburg was het lastig voor Alphen Eagles om de verwachtingen richting het treffen met Kiel Baltic Hurricanes te temperen, maar de ploeg van Errol Zeefuik werd zaterdag met de neus op de feiten gedrukt. In het noorden van Duitsland ging de ploeg hard onderuit: 58-0.

Het werd al snel duidelijk dat het heel lastig werd om iets van eer te behalen bij de Duitse topploeg. Een interception van Romano Vogels leek het gewenste begin op te leveren, maar nog in het eerste kwart sloeg de thuisploeg een gat van 14 punten. Dat gat werd voor rust uitgebouwd tot 36-0 dankzij drie touchdowns en een safety. Het spelbeeld veranderde na rust nauwelijks. Alphen werd moe, Kiel hield de voet op het gaspedaal. De defensie van de Nederlands kampioen deed wat het kon (in totaal forceerde de unit 5 turnovers), maar aan de andere kant van de bal kreeg Alphen niks voor elkaar. Uiteindelijk stokte de stand bij 58-0.

Headcoach Errol Zeefuik zag zijn ploeg niet het gewenste niveau halen en was naderhand realistisch. “We zijn bij lange na nog niet waar we moeten zijn om op dit niveau te spelen. Je ziet dat zij alles wat ze moeten doen bijna perfect uitvoeren, zeker tegen ons. We beginnen aardig, maar kunnen dat niet lang volhouden. Dan word je gewoon overklast.”

Opvallend genoeg forceerde de defensie van de Eagles wel 5 turnovers, maar de ploeg kon daar niet van profiteren. “Dan ligt het toch aan de offense. We wisten de bal niet lang genoeg op het veld te houden, dan kun je niet verwachten dat je defense hen 100 keer stopt. Dan word je moe. Als je elke play 100% moet gaan merk je dat wel. Dat moeten we als offense beter doen.”

Een van de grote mannen in de defensie van Alphen was Job van der Klei, met onder andere twee fumble recoveries. Hij kijkt vooral naar de positieve punten die deze wedstrijd met zich meebrengt. “Het was een leuke wedstrijd. Het is natuurlijk kut dat we verliezen en zeker met deze score. We hebben wel redelijk kunnen ballen, een aantal turnovers geregeld. Ze waren gewoon te sterk. Individueel misten we klasse, snelheid en kracht.”

Van der Klei ziet deze wedstrijd vooral als een investering in de ploeg, die veel nieuwkomers kent. “Dit is een goede stap voor heel het team, iedereen heeft nu op dit niveau kunnen spelen. Ook de nieuwe jongens weten nu wat wij de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Volgend jaar moeten er gewoon meer mensen bij.”

Lang treuren over de nederlaag kan de ploeg niet. De blik gaat op de volgende speelronde in de AFBN, waar Arnhem wacht. Eerst moet echter de schade opgemaakt worden. Zeefuik: “Deze week moeten we kijken hoeveel blessures we nu hebben, daarna goed voorbereiden voor Arnhem. Thuis moeten we er vol voor gaan om in ieder geval twee keer te winnen van Arnhem om er beter voor de staan in de poule.” De sleutel voor succes in die wedstrijd volgens Zeefuik? “Simpel spelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *