Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Kaapverdiaanse wervelwind bij Spijkenisse Scouts

De afgelopen maanden heeft de eerste divisie kennis kunnen maken met een fenomeen. Een wervelwind, die zich elke speelronde een weg heeft gebaand door het bos van verdedigers en een spoor van vernieling heeft achter gelaten. De naam is Ronny Barbosa Vicente, een running back/wide receiver van de Spijkenisse Scouts. Tekst: Saman Alzahawi.

De vereniging van Kenny Franklin heeft een ruwe diamant in handen met Barbosa. De 28-jarige Nederlander met Kaapverdiaanse roots meet 1,80 en draagt 75 kilo aan spieren mee. Barbosa speelt op dit moment zijn tweede volledige seizoen op de Nederlandse velden en laat een fantastische ontwikkeling zien.
Zijn grootste kwaliteit? Snelheid. Zijn tweede grootste kwaliteit? Snelheid. De derde? U raadt het al. Snelheid. Speed for days, heet dat leuk in de volksmond. Hij is zo snel dat zelfs alle haren van zijn hoofd zijn gevlogen. Naast zijn snelheid, beschikt Barbosa over uitstekende fakes en voetenwerk waarmee hij verdedigers eenvoudig van zich afschudt, ondanks zijn smalle postuur.
Op dit moment ligt zijn grootste kwaliteit vooral in de return game. Zo wist hij in drie (!) opeenvolgende wedstrijden de openingskickoff te verzilveren in een touchdown. De teller staat inmiddels op 11 touchdown in zes wedstrijden,  een absurd getal.
Dit aantal had zelfs hoger kunnen zijn ware het niet dat de Scouts op dit moment in een overgangsperiode zitten en de offensive line nog geen potten heeft weten te breken. Quarterback Quincy Franklin van Spijkenisse Scouts kampt het gehele seizoen al met knieproblemen, waardoor het team vooral leunt op de running game.
Barbosa is een goede scatback, die een afwisseling kan brengen in een ground and pound game. Hij is geen running back die je consistent door het midden van de O-line een gat moet laten vinden met 7 tot 8 man in de box. Mede door blessures bij collega running back Jonathan de Geus is Barbosa vaak de aangewezen man op de welbekende dive plays. En dit is verre van bevorderlijk voor de gezondheid van tengere spelers. Mede daardoor kampt Barbosa het gehele seizoen al met lichte kwetsuren. Het is te wijten aan goede voeding, training en uitstekend doorzettingsvermogen dat we deze jongeman wekelijks weer kunnen zien presteren.
“Football is een geweldige sport. De snelheid van het spel. Het contact. Bij elke hit voel je dat je leeft. Het teamgevoel en de wijze waarop je met je broeders ten strijde trekt, dat alles maakt football tot een geweldige sport,” weet Barbosa. “En het feit dat een team bestaat uit allemaal kleine legertjes die ieder hun eigen taak en verantwoordelijkheden hebben. Dat je alleen succesvol kunt zijn als iedereen optimaal presteert.”
Het is duidelijk dat Ronny toe is aan de volgende stap in zijn loopbaan. Hij is de eerste divisie inmiddels ontgroeid en zal volgend seizoen een welkome toevoeging zijn aan een Eredivisie roster. Als we Ronny vragen naar zijn eigen ontwikkeling is hij duidelijk: “Een betere speler worden, nog meer werken aan mijn routes en handen. Sterker en sneller worden. Ik wil groeien. Mijn doel is mij bij de Dutch Lions te voegen en ik zal niet rusten voordat ik dat doel heb bereikt.”

Wij hebben absoluut geen twijfel dat Ronny Barbosa Vicente goed genoeg is voor de Lions. En kunnen daarom niet wachten tot heel Nederland kennis maakt met deze enthousiasmerende speler.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *