Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Brussels Black Angels worden Vlaams Kampioen tegen rivaal Ghent Gators

Kon het spannender ? Een rechtstreekse confrontatie tussen de laatste twee ongeslagen teams zou beslissen wie zich een jaar lang Vlaams Kampioen mag noemen. De Brussels Black Angels (5-0) en uittredend Belgisch Kampioen Ghent Gators (6-0) waren in Puurs dan ook klaar voor deze vooruitgeschoven play-offwedstrijd.

Brussel won de toss en wilde als eerste de bal. Naar goede gewoonte trapte Gent de onside kick. Alleen waren het de Angels die de bal recupereerden op de Gentse 42 yard-lijn. Twee runs en 4 passes later hadden de Brusselaars een 1st & goal op de 3 yard lijn en kreeg RB Rudy Mwamba de kans de score te openen. Hij ontgoochelde niet en liep voor de eerste touchdown van de wedstrijd. De pass voor de 2 punt conversie werd niet gevangen en dus gingen de Black Angels 6-0 aan de leiding. Na die vroege score waren het de defenses die hun stempel op de wedstrijd drukten, niet verwonderlijk Gent had dit seizoen amper 18 punten laten scoren, Brussel 19. Onderscheppingen van Quentin Mees (Angels) en Nils Vandeputte (Gators) en sterke run defenses zorgden ervoor dat de respectievelijke offenses niet in hun ritme raakten. Net voor het einde van de eerste helft leek het alsof LB Alexandre Nicolajeff na een onderschepping van QB Killens een tweede touchdown voor de hoofdstedelingen scoorde, maar een holding penalty annuleerde de score en gaf de Black Angels een 1ste poging op de 27 yard lijn van de Gators. De aanval strandde op de 9 yard lijn, waarna kicker Hadrien Godichal zijn 26 yard field goal poging via de binnenkant van de linker upright het veld opnieuw zag in vliegen. 6-0 bij de rust en hoog gespannen verwachtingen voor de tweede helft.

Die tweede helft begon catastrofaal voor de Gators. Quarterback Gilles Van Overschelde verving Bart Killens na de kick-off-return van Kim Jolie tot de 20 yard lijn en zag tot zijn afgrijzen de eerste snap van de tweede helft over zijn hoofd richting eigen eindzone gaan. In een wilde race achter het leer aan hoopte hij de bal nog te recupereren maar dat werd hem door defensive tackle Bart Meys verhinderd. Meys duwde in dat manoeuvre de bal (vrijwillig of niet ?) nog verder richting eindzone waar Mees de fumble recupereerde voor de Black Angels,  12-0. Het extra punt van Godichal werd geblocked.

De daaropvolgende kick return werd gefumbled door de Gators en voor de Black Angels door Cerfontaine gerecupereerd. De verdediging van Gent hield het been echter stijf en de aanval eindigde toen een 4de poging niet kon omgezet worden. De eerst volgende pass van de Gators, met Killens opnieuw als quarterback, werd onderschept door Godichal. Maar bij de 1st & goal vanop de 9 yard lijn werd quarterback Kevin Noël op zijn beurt in de eindzone onderschept door Gator Thomas Lezy. In plaats van daar de play te beëindigen liep hij uit de eindzone om getackeld te worden op de 4 yard-lijn, dat gekoppeld met een personal foul (illegal block – half the distance) gaf de Gators een 1ste & 10 op de eigen 2 yard lijn. Bij een 2de poging en 10 sloeg het noodlot opnieuw toe voor Gent. running back Mankusa werd getackled in zijn eigen eindzone en waar eerst de safety gegeven werd, bleek dat hij bij die tackle de bal gefumbled had en Bart Meys die gerecupereerd had voor de Angels: touchdown. Godichal miste deze keer niet en halfweg het 3de quarter stond het plots 19-0, zonder dat de Gators ook maar in de buurt van de middenlijn geweest waren. En nog was het niet gedaan… ook de volgende pass van de Gators werd onderschept, dit keer door Guillaume Cerfontaine en die kon de bal ongehinderd vanaf de 30 yard lijn binnenlopen: 25-0 (PAT naast getrapt).

De offense van de Black Angels wilde niet al het werk aan de defense overlaten en halfweg het vierde kwarter gooide quarterback Francis Njufom, die starter Noël vervangen had, nog een 15 yard touchdown pass naar Thomas Bouron : 32-0 (PAT: Godichal). Toch zou de verdediging van de Black Angels nog eens onderstrepen dat zij deze wedstrijd wonnen door nog een vierde touchdown te scoren. quarterback Van Overschelde werd nog maar eens gesacked, fumblede daarbij de bal en die werd door defensive tackle Tristan de la Fuente voor de laatste touchdown van de wedstrijd 15 yards terug gelopen: 39 – 0 (PAT: Godichal).

Met nog één wedstrijd te spelen zijn de Brussels Black Angels met deze overwinning meteen zeker van de Vlaamse Titel. Bij mogelijk verlies tegen de Diamonds eindigen ze immers op gelijke hoogte met de Gators, maar omdat dan de onderlinge duels meetellen eindigen zij voor de gators in de reguliere competite. Felicitaties dus voor de Black Angels, die het eerste play-off-weekend vrij zijn. De Gators krijgen twee weken om de wonden te likken, waarna ze het in het eerste weekend opnemen tegen de Waterloo Warriors (2-4 en de Waalse nummer 3).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *