Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Waterloo Warriors verrassen Ghent Gators in eerste ronde play-offs.

Het beloofde een interessante confrontatie te worden tussen uittredend Belgisch Kampioen Ghent Gators en neofiet Waterloo Warriors in de eerste ronde van de BFL-play-offs. De Warriors die zich met amper 1 zege in het Waalse reguliere seizoen toch voor het eerst in hun geschiedenis wisten te plaatsen voor de play-offs voelden dat een stunt tot de mogelijkheden behoorde en begonnen onbevangen aan de wedstrijd, vast van plan om geen “Napoleonneke” te doen. De kans op die stunt werd mee in de hand gewerkt door het gegeven dat Waterloo een eigenlijk zo goed als onbekend team was voor een door blessures geteisterde Gators die o.a. linebackers Willem Doms en Jorge Castrillo en wide receiver Senne Vermassen mistten. Ook starting quarterback Bart Killens keek, weliswaar in uniform, toe aan de zijlijn en wide receiver Thomas Lézy was niet 100% door een armblessure.

Zoals te verwachten was werd het eerste quarter meer een verkenningsronde waarbij de actie zich afspeelde tussen de 30 yard-lijnen van beide teams. Scores bleven dan ook uit , maar op het einde van dat quarter leek Gentse quarterback Gilles Van Overschelde zijn troepen dan toch richting eindzone van de Warriors te leiden. Die plannen werden aan de start van het volgende quarter meteen gedwarsboomd door een sack van Loic Sapart en 10 yard terreinverlies.

De vlam leek daardoor in de pan te slaan bij de Warriors en enkele diepe passes van quarterback Simon Franchomme naar wide receivers Greg Franchomme in combinatie met een personal foul (late hit) later hadden de Waals-Brabanders een 1st & goal, die 4 plays later na een 9 yard touchdown pass tussen het Franchomme-duo voor de eerste score zorgde : 0-6 (2 punt conversie-run gestopt).

De Gators leken niet meteen uit hun lood geslagen en staken bij de volgende aanval gedecideerd het veld over tot een onderschepping door Warrior Kevin Huart op de eigen 10 yard-lijn Waterloo nieuw balbezit opleverde. De pass bij de volgende 1st & 10 werd, na aangeraakt te zijn, op de 30 yard-lijn echter onderschept door safety Eckhart Picqueur, die de bal 70 yards terugliep en daarmee de Gators op het bord zette. De 2 punt conversie run van Sander De Gussem zorgde voor de 8-6. Een voorsprong die Gent mee de rust zou innemen.

De eerste aanval van Gent in de 2de helft eindigde met een punt, waarna Waterloo met zijn eerste aanval al snel op de 13 yard lijn kwam. De Gentse verdediging beet van zich af en bij 4de & 4 trapte Simon Franchomme een 24 yard field goal om Waterloo opnieuw de bovenhand te geven: 8-9. Lang kon het daar echter niet van genieten, want bij de eerste play na de kick-off passte QB Van Overschelde naar wide receiver Lézy en na het breken van een aantal tackles vond die de ruimte voor een 58 yard catch en run: 14-9 (2 punt conversie run gestopt).

De Gators hadden hun elan eindelijk gevonden en na een sack door De Gussem keken de Warriors tegen de 4de poging en 14 aan. Tijd voor de trukendoos, maar de run van Arkadi Meerschout was amper 1 yard te kort om de Warriors een nieuwe eerste poging te geven op de 20 yard-lijn van de Gators. De Gators slaagden er niet in om 10 yards te overbruggen en toen punter Lézy problemen had om de bal onder controle te krijgen werd hij getackled op de eigen 12 yard lijn (een facemask-penalty werd hierbij wel niet bestraft). Bij een tweede poging en 10 gingen wide receiver Steinier en cornerback Vandeputte samen naar de bal en hoewel deze laatste op de handen sloeg van de wide receiver net toen die de bal raakte zorgde een zeer discutabele pass interference voor een 1st en goal, die aan het begin van het 4de quarter opnieuw tot een 9 yard touchdown-pass leidde van Simon Franchomme naar Greg Franchomme en de 14-16 tussenstand (PAT-kick Franchomme geslaagd).

De beide volgende aanvallen leverden geen punten op, al claimde Gent (terecht) een (duidelijke) pass interference bij 1st & 10 waar niet op ingegaan werd. Met de overwinning op het spel werd de aan de knie geblesseerde Killens toch de wei ingestuurd en meteen met resultaat. Lange passes naar Lézy en Kim Jolie en een facemask-penalty brachten de Gators in een mum van tijd van hun eigen 20 yard lijn naar de 12 yard lijn van Waterloo, waarna Killens een vrijlopende running back Benoit Lagae vond voor de touchdown en bij de 2 punt conversie ook Lézy vond voor een nieuwe voorsprong: 22-16.

Waterloo kreeg de bal terug met nog iets meer dan twee minuten te spelen en maakte dankbaar gebruik van het geblesseerd uitvallen van cornerback Floris Van Cauwenberghe om met enkele diepe passes (en 2 personal foul calls tegen de Gators) het veld over te steken. Door een onoplettendheid bij de Gators liep wide receiver Antoine Steinier vrij bij de achterlijn waardoor hij de 20 yard pass van Franchomme ongehinderd en spectaculair uit de lucht kon plukken: 22-22.

Te uitbundig vieren aan de zijlijn van de Warriors legde de bal op de 17 yard lijn voor de extra punt poging van Franchomme. Zijn trap was te kort, maar Gator Eckhart Picqueur had de ongelukkige reflex de bal aan te raken en daarna niet op te rapen. Warrior Ahmed Diallo, met ervaring in Canada en zo wellicht betere kennis van de spelregels, was er als de kippen bij om met de bal de eindzone in te lopen en zo toch 2 onverhoopte punten te scoren voor Waterloo: 22-24.

In de resterende 50 seconden slaagden de Gators er niet meer in om in scoringspositie te komen en zo stuntten de Waterloo Warriors in Gent. Waterloo trekt volgende week naar Evere om het daar in de halve finale op te nemen tegen Waals Kampioen Brussels Tigers. Dat ze daar opnieuw de rol van underdog zullen spelen, in de reguliere competitie werd met 34-0 en 23-14 verloren van de Tigers, nemen ze er graag bij.

Langs deze weg willen we ook Gent-speler Floris van Cauwenberghe veel beterschap en een spoedig herstel toewensen. Hij viel uit met een gescheurde milt, die intussen operatief verwijderd werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *