Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Inside the combine: 40 yard dash

Onlangs konden we genieten van de NFL Combine. De meest talentvolle college spelers die een aantal dagen fysiek en mentaal werden getest. Op 12 juli aanstaande hebben de Dutch Lions een eigen combine hebben. Tijdens deze combine zullen de beste American Football spelers van Nederland getest worden, zoals ook de grote mannen in de NFL worden.  Veel testonderdelen die op de NFL combine voorbij komen, vinden ook op 12 juli bij de combine voor de Dutch Lions plaats. Gridiron legt de verschillende onderdelen aan je uit met Haroen Maree van CrossFit Zoetermeer.

40 Yard Dash
De meest bekende van alle testen op de combine is de 40 yard dash. De 40 yard dash is het onderdeel waar alle spelers, coaches en scouts naar uit kijken. Het paradepaardje van elke combine. Football is een spel waarbij het element snelheid cruciaal is, daarom wil alles en iedereen weten wat voor tijden footballspelers lopen op de 40 yards. Dit is het onderdeel van een combine, waarbij spelers zich kunnen onderscheiden van de concurrentie en zich zo letterlijk in de kijker kunnen sprinten. Spelers die nog wat onbekender zijn kunnen hoge ogen gooien met een snelle tijd. American Football coaches zeggen niet voor niets “you can’t teach speed, you can coach football skills”. En ook het “Speed Kills” is zo’n gezegde.

Maar waarom nou 40 yards en niet bijvoorbeeld 50. Die 40 yards is de gemiddelde afstand, die de bal overbrugt na een punt van de punter. Zo kan er dus gekeken worden hoe snel een speler deze afstand aflegt. Het neerzetten van een goede tijd op de 40 betekent echter niet automatisch dat deze speler ook een goede speler is. De meeste spelers die bij de NFL Combine een supertijd neerzetten, worden meestal geen sterren in de NFL. Wel zijn er genoeg spelers die een mindere tijd lopen, maar wel footballspeed hebben. Football speed is dat je met volledige bepakking en in traffic nog steeds zeer hard kunt rennen. Het beste voorbeeld hiervan is Terrell Davis. Davis had een matige college carriere en een dramatische tijd op de 40 yard dash. Maar toen T Davis bij de Broncos in trainingcamp kwam, was er geen enkele speler die op het veld sneller was. Testen op een combine zeggen meer over het atletische vermogen van een speler, maar helemaal niks over de football skills van een speler. Wie kent de bekende foto niet van Tom Brady op zijn combine? Brady had een dramatische combine. As they say, the rest is history.

Nog een kleine technische toelichting op de 40 yard dash. De tijd gaat pas in zodra de speler start met bewegen, in tegenstelling tot de 100 meter sprint bij atletiek. Hier gaat de tijd pas in, zodra het startschot klinkt. Niet alleen de 40 yards wordt met tijd gemeten, er is ook een tussenmeting op de 20 yards. Zo kan er goed bekeken worden of een speler een snelle start heeft of snel is in de eindsprint. Hiermee wordt dus de zogenaamde zesde versnelling gemeten.

Als je naar de top 10 kijkt van de snelste 40 yard dash tijden bij de NFL Combine zitten daar veel onbekende spelers tussen. Er zitten tussen de beste tijden wel een paar Hall Of Famers zoals Bo Jackson en Deion Sanders. De snelste tijd die ooit in Nederland bij een combine is gelopen is 4.25. Gelopen door Vincent Petersen, WR Black Angels.

 

 

Om je te registreren voor de try-outs, dien je je aan te melden via deze link.

Ook dienen registratiekosten te worden voldaan. Dit bescheiden bedrag van 15 euro kun je via deze link overmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *