Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Beladen ‘Homecoming’ voor bragging rights in 020

De Amsterdam Crusaders nemen aanstaande zondag afscheid van het thuispubliek met een jaarlijks terugkerend ritueel: Homecoming. Tijdens deze feestdag zet de Cru het publiek in het zonnetje. Gridiron sprak met Crusaders offensive lineman AJ Duin over het fenomeen en de tegenstander: aartsrivaal Amsterdam Panthers.


Homecoming, leg eens uit:
“Dit is de Homecoming Millenial edition. We willen de groep spelers die van 2002-2009 veel successen hebben behaald voor het team in het zonnetje zetten. Het huidige team is op het juiste moment aan het pieken. Alleen al vanwege de stadsderby tegen de Panthers beloofd het een mooie game te worden. We willen onze tribunes vol krijgen en er een mooie familiedag van maken. Een een ieder die Crusaderbloed heeft, of dat nu een fan, een vrijwilliger of een oud-speler is, hoort bij onze familie. Die band is bijzonder en daar hechten we als vereniging ook enorm veel waarde aan.”

Die familieband zul je nodig hebben, want je speelt tegen Amsterdam Panthers. Dat is toch haat en nijd?
“Persoonlijk vind ik de ‘haat en nijd’-termen lastig. Ik denk dat logisch is wanneer je twee teams hebt in dezelfde stad. In football wil je toch de beste zijn en bragging rights hebben, vooral wanneer je in hetzelfde postcodegebied zit. Vanaf dag 1 dat ik bij de Cru ben gaan spelen wordt al over de rivaliteit gesproken, toen vooral bij de jeugd. Diezelfde jeugd is nu senior en die rivaliteit is meegekomen. Ik vind het een gezonde extra motivator om mijn A-game te geven.”

Je hebt zelf al een aantal Panthers – Crusaders duels in de benen. Welke is je het meest bijgebleven en waarom?
“Lastig. Ik ben geneigd om te zeggen de eerste twee games die ik ooit niet speelde tegen de Panthers. De eerste game werd 90 minuten van tevoren geforfeit en de andere 48 uur van te voren. Ik was redelijk nieuw tot de sport en voelde de spanning in het team in de trainingen voorafgaande de wedstrijden. Die rivaliteit, de bragging rights. En juist omdat onze focus zo op de Panthers als tegenstander lag, en ze in mijn ogen niet tegen ons durfden te spelen, zijn die twee niet-gespeelde games mij zo bij gebleven.”

Maar ik neem aan dat je ook wedstrijden wel hebt gespeeld?
“Ja, kan ik me nog een game herinneren waarin mijn persoonlijke defensive line tegenstander zo enorm de personal battle met me aan ging. Ik blockte hem elke keer goed, waardoor hij gefrustreerd raakte en mij op zocht in mijn eigen huddle. Hij mepte mij op mijn hoofd. Hij werd gediskwalificeerd voor de rest van de game en ik had de battle gewonnen door gewoon rustig te blijven en mijn taken uit te voeren als offensive lineman.”

Waarom moeten mensen er zondag zijn?
“Het wordt een mooi family-feestje. De tantes hebben weer voor heerlijke versnaperingen verzorgd en de bbq is er ook weer als vanouds. Wie niet van vlees houdt kan terecht bij onze fruit- en groentebar. De rivaliteit tussen beide Amsterdamse teams beloofd altijd een harde en spannende game. En voor de onbekenden in American Football is het de ideale gelegenheid om de sfeer op te nemen, om mooie acties op het veld te zien en het family-gevoel mee te krijgen.”

In Amsterdam betaal je 2,50 entree. Kaarten kunnen alleen worden gekocht op de dag zelf aan de poort. Commentaar wordt deze dag verzorgd door oud-speler Rene Barens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *