Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Amsterdam Crusaders winnen stadsderby

Volle tribunes vandaag in Sportpark Sloten voor de ‘Homecoming’ van de Amsterdam Crusaders tegen stadsrivaal Panthers. De thuisploeg won uiteindelijk met 22-13 in een overduidelijke stadsderby en rivalry. Tekst: Stephan Pront // foto: Bob de Calonne.

Op de eerste aanvalsdrive maakt de thuisploeg kennis met de agressieve Panther verdediging, Uberhaupt laten de Panthers geen gras over hun plannen groeien, het is duidelijk dat ze zijn gekomen om deze stadsderby winnen. De Cru ziet zijn aanval dan ook al na drie pogingen stranden.

 

Op de eerste Panthers drive ziet het publiek dezelfde gretigheid bij de aanval terug. Op de derde play van die drive loopt de spelverdeler een prachtige bootleg van ruim 60 yards voor een TD, om die onterecht afgekeurd te zien worden wegens excessive celebration. Het leek een arbitrale dwaling, want de aanvaller hield slechts de bal in de lucht toen hij de goalline over liep. De wake-up call kostte Cru derhalve geen punten en daarmee mag het team van geluk spreken.

 

Even later hebben ze dat geluk niet. Zoals vaker dit seizoen scoren de Panthers met de verdediging. De interception voor zes komt op naam van cornerback Henrique. Ook de PAT weten de Panthers te verzilveren wat de openingsscore op 0-7 brengt. Er gaat een lichte verontwaardiging over de tribunes.

 

De wedstrijd kent hierna een grillig verloop en er wordt om iedere meter fel gestreden. Halverwege het tweede kwartier weet Crusaders spelverdeler Kraan na enkele goede passes Melvin Maasdamme in de endzone te vinden. Samen met de succesvolle PAT trekt dit de score gelijk.

 

Na halftime maakt Amsterdam Crusaders running back Miquel Castelen zijn opwachting. Dit resulteert in een gevaarlijkere dreiging over de grond. Uiteindelijk weet dezelfde Castelen dan ook de endzone te bereiken. De Kruisvaarders nemen tevens een succesvolle PAT, waardoor het een voorsprong van zeven punten neemt.

 

Aan het begin van het vierde kwart staat de Panthers aanval op de goalline van de Cru na een solide drive door de lucht. Met een QB keep weten de Panthers de score te verkleinen naar 14-13. Tot grote opluchting van een groot gedeelte van het Amsterdamse publiek missen de Panthers het extra punt en behouden de Crusaders een kleine voorsprong.

 

Diep in het vierde kwart weet Crusader spelverdeler Kraan de wedstrijd te beslissen met een venijnige pass op tight end Jorn Varenhorst, die zich geroutineerd weet vrij te lopen in de endzone. Door de two point conversion nemen de Crusaders een onoverbrugbare voorsprong. Kraan verzilivert een pass op receiver Claudio Bartolozzi en brengt hiermee tevens de eindstand van deze Amsterdamse derby op  het bord: 22 – 13.

 

Het was een prachtige game en een affiche dat volledig los staat van de competitie. Deze echte stadsderby maakte van de homecoming een geslaagd geheel. Veel publiek (750 man) mocht uiteindelijk toch gratis naar binnen. Er werd tot in de avond aan de BBQ door gepraat over het verleden, heden en toekomst. Het meest besproken item was echter de nieuwe competitieopzet, het duwde bijna het gesprek over het aanstaande playoff duel naar de achtergrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *