Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Brussels Black Angels winnen Belgian Bowl XXVIII

Met de Brussels Black Angels en Brussels Tigers stonden voor het derde jaar op rij de Vlaamse en de Waalse Kampioenen in de Belgian Bowl en dat beide teams de afgelopen jaren naar elkaar toegroeiden bleek uit de halve finales van de afgelopen twee seizoenen. Daarin toonden de Tigers zich steeds de sterkste, maar waar dat in 2013 nog met 37-7 was, werd dat vorig jaar nog een krappe 7-3. Belgian Bowl XXVIII beloofde dus een spannende bedoening te worden, waarbij de ervaring misschien de doorslag zou geven. De Tigers speelden hun vierde finale op rij. Voor de Black Angels was het de eerste finale sinds 2011. Of zouden ook de aanwezige camera’s een rol spelen ? Dit zou immers de eerste Belgian Bowl ooit zijn die, dankzij organisator BASC-Online.be, ook integraal op de Vlaamse televisie te zien zou zijn.

De Tigers trokken als eerste in de aanval en gingen onder aanvoering van hun 19 jarige QB Marshall Kontos vlot het veld over met een goede afwisseling van pass en run. Iets over de middellijn stokte toch de aanval en moest er gepunt worden. Zijn tegenpartij Kevin Noël had het moeilijker om de offensieve trein van de Black Angels op de sporen te krijgen en al vlug moest ook de Vlaamse Kampioen de bal punten. Zoals te verwachten gaven de teams elkaar geen duimbreed toe tot net voor het einde van het eerste quarter de punt van Tiger Xavier Van Cauter door Kevin Van De Wiele geblocked werd en de Black Angels de bal kregen op 15 yard lijn van de Waals Kampioen. De verdediging trok een ijzeren gordijn op en de Black Angels moesten zich tevreden stellen met de 32 yard field goal van Hadrien Godichal: 3-0.

In het 2de quarter kregen de Black Angels de kans om hun voorsprong te vergroten nadat een onderschepping door Guillaume Cerfontaine hen een goede veldpositie gaf, maar quarterback Noël kwam opnieuw niet verder dan een 3 and out, waarna een lange punt return van Féli Manoka de Tigers op de 45-yard lijn van de Angels bracht. Toch leek ook deze aanval te zullen stranden bij een 4de poging en 15 op de 26 yard-lijn, maar een greep uit de trukendoos verraste de verdediging. Quarterback Kontos gooide een zijwaartse pass naar Rayane Abdellaoui en die gooide op zijn beurt naar een vrijlopende Laurent Vanrijsbergen voor een 1ste poging en goal vanaf de 4 yard lijn. Twee plays later stormde Karim Abdellaoui de eindzone in en maakte de pass van Kontos naar Amouh er 3-8 van.

De Tigers zouden na onderscheppingen, door Emos en Simoes, nog twee kansen krijgen. Ondanks een zekere dominantie, 122 yards op offense tegenover 55 voor de Angels, slaagden ze er niet meer in te scoren.

Ook de tweede helft begon met een onderschepping door Simoes, de derde geworpen door Noël, na een 4de poging en 7 op de 21 yard-lijn van de Tigers. Die moesten echter punten na 3 pogingen en dat bleek toch wel de achillespees, want de punt van Van Cauter raakte niet verder dan de eigen 38 yard lijn. De coaches van de Angels hadden blijkbaar het vertrouwen in Noël verloren en stuurden back-up Francis Njufom de wei in. Die zorgde er bij zijn eerste aanval voor dat de Angels de kloof tot 6-8 konden dichten na een 41 yard field goal van Godichal.

Die score leek het momentum in de wedstrijd wel te veranderen. De defense van de Angels speelde met meer vertrouwen, de offense van de Tigers begon meer en meer te sputteren wat bij een 3de poging en 9 op de eerste play van het laatste quarter tot een onderschepping van Kevin Van De Wiele op de 40 yard lijn van de Tigers leidde. Van De Wiele liep de bal terug tot op de 12 yard-lijn. Met de face-mask penalty tegen de Tigers daar bovenop, kregen de Black Angels een 1st en goal op de 6 yard lijn. Bij 3de en goal volgde Njufom op een quarterback-sneak center Dupont in de eindzone voor de touchdown: 13-8 (PAT Godichal).

De Tigers kregen nog twee kansen om hun 3de Belgian Bowl op 4 te winnen, maar een holding penalty bij een touchdown run van Emos haalde die score uit de boeken. Ook de daaropvolgende 4de poging was niet succesvol. Net voor affluiten haalden te Tigers nog maar eens de trukendoos boven. Het liep echter niet zo goed af als in de eerste helft toen de double pass voor een first en goal zorgde. De tweede poging tot double pass glipte door de vingers van de receiver/quarterback en bij de laatste poging op de 4de poging en 6 waren de black Angels bij de pinken. De sterke defense van de Vlaamse Kampioen zorgde zo voor een turnover on downs en daarmee het einde van de wedstrijd.

Het bleef dus 13-8 waardoor de Brussel Black Angels hun eerste Belgian Bowl in 8 pogingen wisten te winnen en zich zo voor het eerst in 12 jaar opnieuw Belgisch Kampioen kunnen noemen. Vanwege de redactie willen we langs deze weg de Black Angels feliciteren voor hun ongeslagen seizoen en natuurlijk met die Belgische Titel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *