Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Preview Tulip Bowl XXXI

Zondag vindt in Amsterdam de Tulip Bowl finale plaats tussen de Alphen Eagles en Amsterdam Crusaders. Het is een herhaling van de voorgaande drie finales, een finale tussen de nummers een en twee van de meest recente competitie. Door Stephan Pront.

De XXXI editie van de TulipBowl belooft een prachtige finale te worden. Het is de vierde Tulip Bowl op rij waar beide teams tegenover elkaar staan. De drie voorgaande edities werden allemaal gewonnen door Alphen Eagles. De finale zal zich zondag voor een belangrijk deel door de lucht afspelen, zeker wat de aanval van de Eagles betreft. Het statement zal in mindere mate gelden voor de equipe uit Amsterdam.

LUCHTRUIM
Afgelopen zondag speelde Alphen in de halve finale Hilversum Hurricanes kapot. Toeschouwers zagen dat bijna alle aanvalspunten van Alphen door de lucht tot stand kwamen, op een quarterback sneak van quarterback Richard Bouthoorn zelf na. Bouthoorn was in deze wedstrijd bijzonder op dreef en gooide vier touchdowns en meer dan 300 yards. Twee van de zespunters kwamen aan bij rappe receiver Ananias Semedo, de andere twee werden verdeeld onder receivers Amir Anches en Romano Vogels. Daarmee hebben we meteen de gevaarlijke weapons van de Eagles door de lucht genoemd. Tight end Saman Alzahawi zal zich, naar het er zich nu naar uit laat zien, weer bij het corps voegen. Speciaal voor de playoffs heeft hoofdcoach Errol Zeefuik de offensive playcalling duties overgedragen aan Stefan van der Neut. Tegen Hilversum bleek dit een gouden zet, alhoe- wel de offense van Alphen maar spaarzaam de running game aansprak. Omdat Richard Bouthoorn (die eerst zelf zijn plays moest callen) zich zichtbaar vrijer voelde in zijn vrije rol, leek alles door de lucht te werken. Op Matti Oben na is de hele offensive line compleet, iets wat in de finale van doorslag- gevend belang kan zijn.

ZIEKENBOEG
De zorgen van coach Winston Ronde lijken groter. Niet alleen verliep zijn halve finale een stuk
stroever dan die van Alphen, ook zijn ziekenboeg is een stuk groter. Tegen Arnhem Falcons hebben de Amsterdammers opnieuw wide receiver Jasper Nijland verloren en ook running back Endy Evenwel en defensive lineman Owosu missen de finale door opgelopen blessures. Spelverdeler Joey Kraan kan wel Revelinho Graanoogst na lange afwezigheid weer in de huddle begroeten, alwaar ook Dylan von Gerhardt, Claudio Bartolozzi en Melvin Maasdamme tot zijn beschikking staan. De tight end positie zal afwisselend door Akwasi Mensah en Jorn Varenhorst worden bediend. In de Amsterdamse backfield beschikt offensive coördinator Mendonca over Dijohn Ronde en Miquel Castelen. De aanvalslijn van de Crusaders is compleet, wat hard nodig zal zijn om Kraan de nodige tijd te kunnen geven. Als Amsterdam zijn tweede versnelling op tijd weet te vinden en de berg penalties achterwege laat, kan het de Alphen verdediging heel lastig maken.

VERDEDIGEND
Het goede nieuws voor de Eagles verdediging is, naast het perfecte optreden van afgelopen zondag, natuurlijk dat defensive end en defensive coördinator Erwin Gloudemans er weer bij is. Dit zorgt voor een positieve en mentale boost zorgen. De verdediging van Gloudemans is compleet en erg in vorm. Tegen de sterke aanval van de Hilversum Hurricanes hoefden zij slechts een touchdown te incasseren en hield het verder de rijen gesloten. De key spelers bij de Eagles verdediging waar de Amsterdammers rekening mee moeten houden zijn Alexandar Popovic en Remy Sap op linebacker, safety Idemar Bernadicas en na- tuurlijk defensive end Erwin Gloudemans. Als de verdediging van Alphen zich niet uit de tent laat lokken door spelverdeler Kraan en als het gedisciplineerd speelt kan het een lange dag worden voor de Crusaders aanval.

De verdediging van Amsterdam is over het hele seizoen bekeken de beste gebleken. Hoofdcoach Winston Ronde moet voor deze wedstrijd coördinator Patrick Remak wegens afwezigheid vervangen. Het linebacker corps van de Crusaders zal met Kevin Bourne, Hassan Alebade en Dijohn Ronde zeker een stempel op de wedstrijd drukken. Zondag wordt voor de Crusaders backfield echt de lakmoesproef. Raphael Ronde, Fabian den Oudsten en Sean Richards kunnen hun borst nat maken. De verdedigende lijn moet de al eerder genoemde Owosu missen, verder is de verdedigende lijn van Amsterdam compleet, met de in een goede vorm stekende Ingram Sarpong.

SPECIAL TEAMS
De special teams van beide teams kunnen een belangrijke rol spelen. Opgemerkt moet worden dat Eagles Jerry Rüter heel fatsoenlijk de rol van de afwezige kicker op zich heeft genomen en Job van der Klei de punts van de Eagles voor zijn rekening zal nemen. Maar zo ‘on fire’ als de Amsterdamse kicker/ punter Kraan de laatste weken is, dat niveau zullen de heren niet halen. Verwacht voor Alphen dat Ananias Semedo the kick-returns voor zijn rekening zal nemen en voor de Amsterdammers dat Claudio Bartolozzi de kick-returns zal teruglopen.

De finale van aanstaande zondag zal een slag worden en de wedstrijd binnen de wedstrijd zal gaan tussen Alphen spelverdeler Bouthoorn en het Crusaders defensive backfield. Of het weer nog een grote rol van betekenis zal spelen zullen we moeten afwachten. Zoals het er nu uitziet zal het warm worden maar niet tropisch. Gridiron verwacht een zeer snelle wedstrijd die heen en weer zal schieten. Een belangrijke statistiek springt er voor deze wedstrijd echt uit: als Alphen op voorsprong komt zijn ze nagenoeg onverslaanbaar, maar als Alphen op achterstand raakt zijn ze des te kwetsbaarder.

Alles meegenomen hebben de Alphen Eagles een licht voordeel en ziet Gridiron de regerend kampioen met een touchdown verschil de vierde Tulip Bowl op rij meenemen uit Amsterdam.

Deze preview verscheen ook in de Tulip Bowl special van Gridiron American football. Je kunt een abonnement afsluiten op Gridiron American football. Je krijgt dan tien nummers voor maar 22,95 – bovendien ondersteun je het enige American football platform van Nederland.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *