Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

CFB Preview: Wie tellen er mee?

Traditiegetrouw begint aankomend weekend het College Football seizoen al, een week voordat de NFL zijn eerste volle weekend heeft. Hoewel de strijd om het kampioenschap altijd leuk is, lijkt de race richting de Heisman-troffee dit jaar spannender dan ooit. Aangezien Marcus Mariota, de winnaar van 2014, zijn titel niet kan verdediger is het veld breder dan ooit. Aan de hand van een aantal kanshebbers gaan we de powerhouses af.

Ohio State RB Ezekiel Elliott, QB Cardale Jones en QB J.T. Barrett
Opvallend genoeg heeft Ohio State dit jaar drie spelers die volgens de wedkantoren grote kans maken op de Heisman. En dat is niet voor niets. Laten we beginnen met Elliot, degene die een imposante running back-class aanvoert. Wat de running back vorig seizoen tegen Alabama liet zien was werkelijk ongehoord. Hij liet geen spaan heel van een defensie die bekend stond als een van de besten tegen de run. Gaten in de line waren dodelijk en zelfs als die gaten er niet waren, was Elliot de defensie van de Sooners te slim af.

Een belangrijke opponent voor Elliot in de strijd om de Heisman komt waarschijnlijk uit zijn eigen ploeg. Naar verluidt wil Urban Meyer zijn startende quarterback pas bekend maken op het laatste moment, maar de verwachting is dat J.T. Barrett de taken gaat waarnemen. Zeker omdat Barrett eerder al tot teamcaptain werd benoemd. Dat neemt niet weg dat Jones hem op de hielen zit en iedere misstap van Barrett hem een plaats op de bank kan opleveren. Jones was vorig seizoen de held van de Buckeyes en leidde de ploeg, mede dankzij een geweldige Elliot, naar de titel. Zijn basisplaats dankte hij echter aan blessures en nu Barrett weer gezond is, lijkt die zijn plekje terug te krijgen.

LSU Tigers RB Leonard Fournette
Fournette maakte vorig jaar zijn eerste meters bij LSU en iedereen was meteen verkocht. Vorig seizoen moest hij Kenny Hilliard nog voor zich laten gaan, maar komend jaar is Fournette de leadback en gaat zijn workdload omhoog. Terecht, want Fournette is een ster in de dop. Hij is groot, snel, sterk en wendbaar. Het zijn de kwaliteiten die je graag ziet in een footballspeler, maar die vooral voor een running back uitstekend uitkomen. Tijdens het seizoen liet hij een aantal keer een spin move zien waarvan niemand dacht dat iemand met zijn postuur dat kon. Probleem voor Fournette is dat zijn team zich waarschijnlijk niet kan meten met de powerhouses als Ohio State, TCU en Alabama. Hij moet een ongehoord sterk seizoen draaien om de Heisman te pakken.

TCU Horned Frogs QB Trevone Boykin
Over TCU gesproken, hun quarterback is misschien wel de favoriet voor de individuele prijs. Boykin boekte vorig jaar geweldige progressie en leidde zijn ploeg naar hoogtes waarvan de ploeg zelf niet had verwacht dat ze er zouden komen. Ze waren lange tijd in de race om een plek in de play-offs, maar tot teleurstelling van iedereen in Texas werd het plek zes en een matchup met Ole Miss in de Peach Bowl (een wedstrijd die ze makkelijk wonnen met 42-3). Catalysator van het succes van Boykin is coach Gary Patterson, die van TCU een gerespecteerde footballuniversiteit heeft gemaakt. Boykin gooide vorig jaar voor bijna 4.000 yards, 33 touchdowns en 10 interceptions. Zijn kracht zit hem echter in de dual threat. Met meer dan 700 rushing yards en acht touchdowns over de grond moet de defensie overal op voorbereid zijn.

Alabama Crimson Tide RB Derrick Henry
Alabama is niet langer de favoriet die ze in voorgaande jaren waren, maar dit blijft een prima team. Experts geven de Crimson Tide niet veel kans op de titel, maar een outsider blijft dit ervaren en vooral goed gevulde team zeker. Uitschieter is running back Derrick Henry. Zelfs met T.J. Yeldon in de gelederen was Henry vaak de beste RB op het veld (tenzij hij tegen Ohio State speelde).

Florida State QB Everett Golson & Dalvin Cook
Golson maakte afgelopen winterstop de overstap van Notre Dame naar Florida State en wordt daar de opvolger van niemand minder dan Jameis Winston. Ook bij zijn nieuwe ploeg moest hij vechten voor zijn plek, maar uiteindelijk versloeg hij Sean Maguire voor een basisplek. Wie er staat maakt eigenlijk verder ook niet uit. Het enige wat hij moet doen is zich omdraaien en de bal in de buik van Cook te duwen. Het was dat FSU vorig jaar vaak een leuk aantal shootouts won, anders was Cook makkelijk over de 1.500 yards heen gegaan. Cook is een longshot voor de Heisman, maar niet kansloos.

Clemson Tigers QB Deshaun Watson
Watson heeft wat problemen met zijn knie, maar is de nieuwe ster van college football. Na een geweldige highschool carrière begon hij vorig seizoen aan de nieuwe stap in zijn loopbaan en hij maakte direct indruk. In gesprek met Bleacherreport noemde hij zichzelf de LeBron James van football. En het is normaal gesproken een bescheiden ventje.. Misschien is dit nog niet het jaar waarin het gaat gebeuren voor Watson, maar houdt deze jongen in de gaten. ESPN noemde hem niet zolang geleden de #1 dual threat QB van het land. Die titel krijg je niet zomaar.

Georgia Bulldogs RB Nick Chubb
Nog zo’n running back die vorig jaar zijn voorganger al voorbij ging. Chubb moest Todd Gurley lange tijd voor zich dulden, maar mede dankzij een blessure van Gurley werd Chubb voor de leeuwen gegooid. Chubb 1, leeuwen 0. Vanaf zijn zesde wedstrijden scoorde Chubb minstens één TD (vier keer twee TD’s) en liet hij het volgende rijtje yards noteren: 143, 202, 156, 170, 144, 113, 129, 266 (!). Die 266 was tegen Louisville in de Belk Bowl. Hij zat gemiddeld boven de 7 yards per carry. Georgia is niet echt een contender, maar Chubb is verreweg de beste speler.

Andere kanshebbers/spelers om op te letten: Mississippi State QB Dak Prescott, Michigan State QB Connor cook, USC WR/CB Adoree Jackson, USC QB Cody Kessler

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *