Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

ESPN: ‘Patriots speelden al jaren vals’

Een gedetailleerd rapport van ESPN doet de New England Patriots opnieuw op de grondvesten trillen. Het medium heeft een groot onderzoek online gezet waaruit zou blijken dat de ploeg van 2000 tot 2007 veel vaker en structureel signalen van opponenten filmde en analyseerde. Spin in het web van al deze controverse is headcoach Bill Belichick. Volgens ESPN was de extravagante straf voor DeflateGate direct gerelateerd aan de flater die Roger Goodell had geslagen na Spygate.

Volgens ESPN begon Belichick al heel vroeg met het opzoeken van de grenzen. Volgens bronnen werd al tijdens zijn tijd bij de Cleveland Browns een cameraman langs het veld gezet om opnames te maken. Tijdens zijn tijd in New England werden deze praktijken verder geoptimaliseerd. Zijn partner in crime hierbij is Ernie Adams, een man met een fotografisch geheugen en steenrijk dankzij zijn succes op Wall Straat. Hij had onder Belichick de taak om opnames te analyseren en in hapklare brokken te formeren. Tijdens wedstrijddagen kon hij zo vanuit de nok van het stadion met een verrekijker de coaches van de tegenstander in de gaten houden en aan Belichick doorgeven wat voor tactiek zij gingen toepassen. Volgens sommigen gingen de Patriots zelfs zo ver dat ze tijdens warm-ups en trainingen de kleedkamer en hotels van de tegenstander afgingen om te kijken of er tactieken rondslingerden. Sommige teams waren zo paranoia dat ze valse aantekeningen lieten liggen, in de hoop de Patriots om de tuin te leiden.

Het rapport zegt ook dat al in 2007 onderzoekers een ‘geheime’ kamer vonden waarin heel veel materiaal lag, van video opnames tot handgeschreven en getekende signalen. Hier zaten ook tekeningen tussen uit 2002 van de Pittsburgh Steelers, gemaakt tijdens de strijd om het kampioenschap in de AFC, een wedstrijd die werd gewonnen door de Patriots: 24-17. Opvallend genoeg werd het bewijs direct vernietigd door de onderzoekers. Goodell heeft altijd volgehouden dat er slechts van zes wedstrijden opnames bestonden, maar volgens bronnen waren dit er wel 40. Veel eigenaren vonden dat Goodell de Patriots toentertijd veel te makkelijk liet gaan, omdat de ploeg ook al eerder was gewaarschuwd en omdat Belichick bekend stond om het opzoeken van de grenzen. Naar verluidt is de harde straf van DeflateGate dus een goedmakertje richting de rest van de NFL voor het laten schieten van een forse straf rond Spygate. Het blijft echter gissen. Alle statements zijn namelijk vernomen van 90 bronnen. Onder die bronnen zitten voormalige werknemers van de Patriots, de NFL en andere ploegen. Ook beschrijft het rapport de koude relatie tussen Bill Belichick en Eric Mangini, die niet wilde reageren.

Bovenstaande is slechts een fractie van de aanteigingen richting de Patriots en de NFL. De ploeg zelf heeft al gereageerd en ontkent alles. Naar eigen zeggen hebben zij nooit gefilmd tijdens trainingen en warm-ups en hebben zij de beschuldigingen altijd laten rectificeren, ook door ESPN zelf. Volgens de Patriots is het kwaad echter al geschied en is het jammer dat deze controverse zoveel afbreuk doet aan de prestaties van de ploeg.

Het rapport van ESPN lezen? Dat kan hier. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *