Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Belgian Barbarians komen tekort tegen Polen

De Belgian Barbarians reisden afgelopen week af naar Gdynia voor een oefenwedstrijd tegen het nationale team van Polen. Na een verdienstelijke wedstrijd moesten de Barbarians hun meerdere erkennen in Polen, 27-20 na vooral een minder derde kwart. De wedstrijd stond, net als de gewonnen partij tegen Slowakije in augustus, in het teken van de kwalificatie-interland tegen Nederland op 24 oktober in Waalwijk.

Een gelijkopgaande eerste helft

In een uitgeregende wedstrijd konden beide ploegen niet tot scoren komen in het eerste kwart. De Polen kwamen er dichtbij, maar zagen een field goalpoging op de paal stranden. In het Belgische kamp kregen big plays van wide receivers Ruben De Ruyter en Mathieu De Hoffmann dan weer geen gevolg. Leipzig Lions receiver De Ruyter kwam nog dichtbij een touchdown, maar zijn catch werd ongeldig verklaard nadat hij net buiten de endzone de grond raakte.

Vroeg in het tweede kwart kwamen de Polen op voorsprong na een perfecte lange pass van quarterback Bartek Dziedzic over het hoofd van Brussels Black Angels cornerback Kevin Van De Wiele. Na een gemist extra point stonden de Belgen zes punten in het krijt. Een mislukte onside kick gaf de Belgen echter de bal terug vlakbij de endzone van Polen. Liège Monarchs running back Carmelo Insalaco profiteerde van het korte veld door de bordjes gelijk te zetten na een 8-yard touchdownrun. Na een succesvol extra punt namen de Belgen voor de eerste, en enige, keer de leiding. 6-7 voor de Barbarians.

België kon echter niet lang van de voorsprong genieten. Na mooie terreinwinst van Grez-Doiceau Fighting Turtles wide receiver Mike Schoonheyt, gooide Barbarians quarterback Tomasz Firszt de bal pardoes in de handen van een wachtende Poolse cornerback. De beloftevolle drive werd een halt toegeroepen en het momentum van de wedstrijd keerde. De Polen scoorden op de volgende drive na een lange pass vanop hun eigen helft. Ostend Pirates cornerback Thomas De Groote kwam tekort en België stond 13-7 achter vlak voor rust. Een tweede interception van quarterback Firszt op een lange pass naar De Ruyter, met nog ongeveer 20 seconden te gaan in de helft, veranderde hier niets meer aan. Met een achterstand van zes punten was de wedstrijd nog lang niet voorbij aan de rust voor de Belgen.

Een moeilijk derde kwart voor de Barbarians

De tweede helft begon echter slecht voor de Barbarians. Een derde interception van Grez-Doiceau Fighting Turtles quarterback Firszt na een te ver geworpen pass, luidde een moeilijke periode voor de Barbarians in. Over een periode van vijf minuten in het midden van het derde kwart liepen de Polen uit tot 27-7. In één klap moesten de Belgen nog drie keer scoren, een zware taak tegen een sterke Poolse verdediging.

Nochtans speelde Tomasz Firszt absoluut geen slechte wedstrijd. Hij zorgde voor een aantal big passing plays met een aantal mooie worpen en haalde meer dan 300 yards op door de lucht. Hij kreeg echter maar weinig hulp van zijn running game, geleid door Carmelo Insalaco en niet Arkadi Meerschout, die in de wedstrijd tegen Slowakije geblesseerd het veld moest verlaten na een sterke partij. Insalaco en co. konden echter maar 46 yards ophalen verspreid over de wedstrijd.

De onderschepte pass werd door Polen teruggelopen tot op de helft van de Belgen, waarna quarterback Dziedzic opnieuw een touchdown wierp over cornerback Kevin Van De Wiele. De cornerback werd verrast door de snelheid van de receiver, waarna hij niet meer de tijd had om te corrigeren. Later in de derde periode gooide de Poolse quarterback een bal gevaarlijk in de coverage van Leuven Lions cornerback Levi Geerts. De receiver van Polen kon echter de bal onder controle krijgen, waarna hij de endzone kon inlopen. 27-7 op het einde van het vierde kwart. Een grotere achterstand dan de Barbarians hadden verdiend, maar een aantal fouten op offense en in de back-end van de verdediging zorgden voor een diepe put.

De Belgen komen nog opzetten

De Belgen verdienen echter een pluim voor hun reactie op de plots gegroeide achterstand. Nog in het derde kwart kon Brussels Black Angels running back Rudy Mwamba de bal van dichtbij in de endzone van de Polen lopen. 27-13 na een geblockt extra point. Ondanks een verloren fumble van AAFC running back Darnhel Cabongo, kon de verdediging van de Belgen standhouden in het vierde kwart. Een bend-but-not-break mentaliteit hield de Polen uit de endzone voor de rest van de wedstrijd.

Op het einde van de wedstrijd kwamen de Belgen nog sterk opzetten, mede geholpen door een opeenstapeling van penalties bij de Polen. Receiver Mike Schoonheyt zorgde voor stevige terreinwinst, waarna quarterback Firszt zijn eerste touchdown van de wedstrijd kon werpen naar Cologne Crocodiles receiver De Hoffmann met nog anderhalve minuut te spelen. 27-20 voor Polen en nog een sprankeltje hoop voor de Belgen.

Een mislukte onside kick maakte het voor de Belgen echter al snel zeer moeilijk om nog dichterbij te komen. Toch kregen de Barbarians de bal nog terug in de laatste seconden van de partij. Een felle speed rush van de Poolse defensive end, waar de Belgische left tackle geen antwoord op had, maakte echter een einde van de wedstrijd. Firszt kreeg een harde hit te verwerken op het moment dat hij wilde gooien waardoor de bal zonder gevaar op de grond viel. 27-20 verlies voor de Belgian Barbarians na een zwaar bevochten wedstrijd.

Op naar Waalwijk

De verdediging van de Belgian Barbarians verdient overigens ook krediet voor hun prestatie tijdens de wedstrijd. Onder meer drie sacks van defensive linemen Stijn Dossche hielden de Barbarians in de wedstrijd. De offense kon echter niet altijd profiteren van een aantal zelf gecreëerde big plays om punten op het bord te zetten. Een aantal lange touchdowns van Polen en een negatieve balans op het vlak van turnovers maakten uiteindelijk het verschil in een felbevochten wedstrijd.

Polen won  zijn eerste internationale wedstrijd in hun geschiedenis, na eerder verlies tegen Nederland en Zweden. De Belgen verloren dan weer voor het eerst dit jaar en kunnen met een hoop nieuwe kennis starten aan de laatste rechte lijn in hun voorbereiding voor Nederland.

 

Gridiron volgt de Belgian Barbarians op de voet. Natuurlijk ook omdat het team op 24 oktober een belangrijke wedstrijd speelt in het RKC Stadion te Waalwijk. Gridiron schat in dat het met de juiste mix van communicatie mogelijk moet zijn om 6.000 toeschouwers dat stadion in te krijgen, een 1000 meer dan er in Polen waren. Wil jij hier onderdeel van zijn en de Barbarians op Nederlands grondgebied naar de overwinning stuwen? Bestel dan hier je tickets.

Het allereerste Gridiron magazine is ook verschenen. Losse exemplaren zijn te koop voor 2,99 euro en te lezen op smartphone en tablet. Klik op de buttons hieronder om de gratis app te downloaden of bestel een abonnement

Voor Android:
get-it-on-google-play-button-300x88

En voor iOS:
ios-download-button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *