Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

At the Team Facility: trouble in Luck’s paradise?

In de nieuwe rubriek At the Team Facility gaan we elke donderdag op zoek naar een team of speler die ons in de voorbije week opviel. Aan de hand van journalistieke bronnen dicht bij het team trachten we dieper in te gaan op de situatie dan de nationale media. Deze week: trouble in Luck’s paradise?

De Indianapolis Colts gingen met 27-14 de boot in tegen Rex Ryan en zijn Buffalo Bills. Na een tussenseizoen waarin de Colts verschillende ervaren spelers aantrokken en eigenaar Jim Irsay openlijk van een Super Bowl droomde, was dit niet de verwachte start. Geruchten over onenigheid en ruzie tussen General Manager Ryan Grigson en head coach Chuck Pagano circuleren al een tijdje in de NFL. Tegelijk is de druk op beide heren om te presteren enorm.

Na de eerste wedstrijd van het seizoen kan Gregg Doyel van de IndyStar maar tot één conclusie komen, het team heeft zijn offseason verknoeid. In de hoop om de laatste stap naar de Super Bowl te zetten, werden verschillende 30-plussers aangetrokken. Frank Gore, Andre Johnson en Trent Cole waren echter allesbehalve een aanwinst tegen de Bills. Of zoals Doyel het verwoordde: “That’s great, if those borderline Hall of Famers (Gore en Johnson red.)  can still play at a borderline Hall of Fame level.” Ook de keuze voor wide receiver Philip Dorsett kreeg een veeg uit de pan, een first round pick die niet onmiddellijk een bijdrage kan leveren, is een verspilde selectie in de draft.

Het is natuurlijk gevaarlijk om te heftig te reageren op één wedstrijd. Ook vorig jaar kwamen de Colts 24-0 achter in hun eerste wedstrijd. “[…] there’s [however] no avoiding the idea – as lots of us have said for months – that the team invested poorly this offseason when it basically ignored the red flags at offensive and defensive line and chose instead to give more toys to its prodigy at quarterback.”

Maakte Ryan Grigson foute beslissingen, zoals hij ook al deed bij de trade voor Trent Richardson? De rest van het seizoen zal uitwijzen of geld uitdelen aan grote namen de juiste keuze was. De druk op de Colts wordt er in ieder geval niet minder om. Jim Irsay lijkt in ieder geval niet geneigd om de druk van de ketel te halen. “Obviously last year we achieved a lot. Got to Final Four. There’s no question that this is a more talented roster.”

Misschien nog belangrijker voor de kansen van de Colts, is het behouden van de cohesie binnen de organisatie. De geruchten buiten de club over de scheuren in de relatie tussen Grigson en Pagano worden alleen maar luider en ook binnen de kleedkamer wordt het steeds meer een gespreksonderwerp, en dus een afleiding voor het team.

Enige meningsverschillen tussen GM en coach zijn altijd aanwezig op topniveau. Onenigheid over rosterbeslissingen, personeelbeleid en de rol van bepaalde spelers zijn dan ook te verwachten. Geen van beide heren beschouwt deze discussies echter als een probleem. Ook Jim Irsay blijft staalhard mogelijke problemen ontkennen. De relatie tussen Grigson en Pagano zou dan ook niet anders kunnen zijn dan die tussen eender welke andere head coach en GM.

Stephen Holder, ook van de IndyStar, zet echter een grote ‘maar’ achter deze bewering. Een groot verschil is het aflopende contract van Pagano. Zeer zelden gaat een head coach het laatste jaar van zijn contract in zonder nieuwe verbintenis. Is er nog wel voldoende vertrouwen in de voormalige defensive coordinator van de Baltimore Ravens?

Een ander belangrijk conflictpunt is de Grigsons drang om beslissingen te nemen tegen de wil van Pagano in. Zo moeit hij zich bijvoorbeeld bij de opstelling van het team, de wissel van center A.Q. Shipley naar Jon Harrison in het voorbije seizoen wordt bijvoorbeeld aan Grigson toegschreven. Ook gaan er geruchten de ronde dat het enkel de beslissing van Grigson was om startende nose tackle Josh Chapman wandelen te sturen op het einde van de preseason.

“Coach Chuck Pagano and general manager Ryan Grigson don’t work well together. There’s a rift. Without a Super Bowl title, Pagano isn’t coming back in 2016. Maybe even with a Super Bowl title, he isn’t coming back. That’s the perception, and it might as well be the reality.

Does all of this constitute a rift between Pagano and Grigson? No.

Does that mean there are no issues? No.”

Holder vat hier mooi de kern van het probleem samen. De realiteit is op dit punt van het seizoen eigenlijk van minder belang. Ze hebben de perceptie tegen, met goede redenen, en dat zou hen wel eens de concentratie van hun team kunnen kosten.

“Make the noise go away. Or say goodbye to Super Bowl 50.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *