Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

“Heads Up Football” verenigt coaches tijdens clinic

Op zondag 13 september vond bij sportvereniging Amersfoort Untouchables de allereerste ‘Heads Up’-clinic plaats, onder auspicien van master trainer Heads Up Football, Marcel Meijerink.

De methodiek komt uit Amerika. Meijerink volgde vorig jaar in Amerika een course om weer over de methodiek te weten te komen. ‘Heads Up’ leert coaches om kinderen met de blik omhoog te laten tackelen en de helm niet als wapen te gebruiken, om zowel jezelf als anderen niet in gevaar te brengen. Tegelijkertijd leert de methodiek om coaches (maar ook ouders) situaties te laten herkennen met betrekking tot bijvoorbeeld het vaststellen van hersenschuddingen en ander soort trauma.

Omdat dit fundament belangrijk is voor de ontwikkeling van de sport in Nederland heeft de AFBN er een verplichte cursus voor coaches aan gekoppeld. 26 coaches ondergingen het zondagmiddag-gebeuren. Zij spendeerden 150 minuten in een klaslokaal voor theorie en brachten ook nog eens 90 minuten door op het veld.

Meijerink: “De coaches vonden het geslaagd en waardevol, ook om eens met elkaar te zijn. Met een koffiebreak, een lunch en na afloop hadden ze genoeg tijd om met elkaar van stof te wisselen.”

Coach Joeri Constandse van de Enschede Broncos: “Meijerink bracht het onderwerp overtuigend en gedetailleerd onder de aandacht. Het was te merken dat de deelnemers hierbij een bescheiden houding aannamen en alle nieuwe kennis goed in zich opnamen. De praktijksessie was een nuttige toevoeging, waarin bovendien ruimte was voor de coaches om elkaar te begeleiden in de correcte uitvoering van de techniek.”

“Wij hebben als Broncos geen jeugdploeg, maar omdat wij Heads-up Football ook relevant vinden voor het seniorenteam, hebben wij als senioren coaches deelgenomen aan de clinic. Van onze zevenkoppige staff, hebben nu vier coaches de certificatie behaald en zullen de resterende coaches tijdens een volgende sessie deelnemen aan de cursus.”

Nick Inzerello, senior director Football Development bij USA Football, kreeg lucht van de clinic en complimenteerde Meijerink met het behaalde resultaat: “Gefeliciteerd met deze eerste clinic. De foto’s spreken boekdelen en het is mooi om de positieve response van de coaches te horen.”

Meijerink beseft dat hij afgelopen zondag een goede groep had. “Wij mogen blij zijn met de inzet van de coaches die zondag op het veld stonden,” zo sluit hij lovend af.

Volgens het Amerikaanse National Center for Catastrophic Sport Injuries overleden tussen 2003 en 2012 25 highschool spelers aan de gevolgen van een American football wedstrijd. Nog eens 78 liepen er in die periode onomkeerbare hersenbeschadiging op, terwijl nog eens 71 atleten catastrofale beschadiging aan de wervels opliepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *