Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

At the Team Facility: Joe Philbin and co.

Miami is de derde halte van de wekelijkse rubriek ‘At the Team Facility’. Deze week bekijken we de coaching staff van de Dolphins. Head coach Joe Philbin zit na een aantal middelmatige seizoenen op een erg warme stoel. Maar ook tweedejaars offensive coordinator Bill Lazor en vooral defensive coordinator Kevin Coyle staan al langer onder vuur.

Na een stevig tussenseizoen, waarin onder meer Ndamukong Suh werd aangetrokken voor $114 miljoen, werd er veel verwacht van de ‘Fins. Nu bijna twee jaar verwijderd van het bullying scandal, is er echter weinig verbetering te merken. De Dolphins werden in eigen huis vlot overlopen door de Buffalo Bills, waardoor Miami plots tegen een 1-2 record aankijkt. Op zich geen groot probleem, het behaalde niveau is dat echter wel.

De stoel onder Philbin is dan ondertussen ook witheet, we gaan langs bij de beat writers van de Dolphins om hun kijk op de situatie onder de loep te nemen. Is deze coaching staff wel goed genoeg om ver te komen met een getalenteerd roster?

“The Dolphins had everything to play for on Sunday in their refurbished and sold-out stadium. It was this season’s first game against a division rival. It was a chance to stay in the chase of the undefeated and first-place New England Patriots and, perhaps more importantly, it was a chance to avoid the AFC East cellar and the horrible week that awaits amid a two-game losing skid. And with all that going on, the Dolphins laid an ostrich-sized egg on Sunday.”

Greg Cote van de Miami Herald merkt op dat er al wat gelatenheid in het team sluipt na amper drie wedstrijden. Dit is uiteraard veel te vroeg, maar na 15 jaar zonder play-off overwinning en grote investeringen van eigenaar Stephen Ross, is het niet zo makkelijk om nog geduld op te brengen. Een krappe overwinning in Washington, een verlieswedstrijd tegen de Jaguars en een zware afstraffing door de Bills kwamen hard aan bij iedereen rond de Miami Dolphins.

“I’m the head coach. It starts with me,” Joe Philbin said afterward. “It was not a good performance. I take responsibility. It starts with me.”

Maar is Philbin nog wel de man om nog een oplossing te vinden? Cote lijkt er na 51 wedstrijden nog steeds niet van overtuigd.

“This isn’t supposed to be a young, rebuilding team, even though there’s plenty of youth. This is a team that owner Stephen Ross expects to compete now.”

Het zegt misschien genoeg dat ongeveer elke teamvolger die er iets toe doet, waaronder ook nog Andrew Abramson van Palm Beach Post, zich afvraagt of Philbin nog in dienst van de Dolphins is na volgende week. Opnieuw een dramatische prestatie in Londen tegen die die andere rivaal in de division, de New York Jets, zou wel eens het einde kunnen betekenen voor de hoofdcoach. Een 1-3 start na een relatief eenvoudige start van het seizoen zou wel eens de druppel kunnen zijn.

“Defensive coordinator Kevin Coyle is also on a hot seat. Oh, you cannot tell from the manner Philbin has defended him. Even after this loss the coach mentioned how the Dolphins were fifth in the NFL in scoring defense before this game. Thinking like that only ignores the signs many people, save Philbin apparently, have been seeing for years — that Coyle has overseen a steady and systemic disintegration of a once-excellent defense.”

Philbin wordt echter niet als enige verantwoordelijk gehouden voor de malaise bij de Dolphins. De aanval onder leiding van Bill Lazor zette ook stappen achteruit, maar vooral Kevin Coyle wordt met de vinger gewezen. Vooral Andrew Salguero van de Miami Herald is bijzonder hard voor de DC.

“Look, Kevin Coyle should have been fired at the end of last year. He’d had three years. He’d failed to make the Miami defense better even one of those years.”

Coyle nam in 2012 een succesvolle defense over van Mike Nolan, waarna het telkens bergaf ging. Ondanks de aanwezigheid van grote namen als Cameron Wake en Brent Grimes was het spel niet om aan te zien op het einde van vorig seizoen en na de komst van Suh werd het zo mogelijk enkel maar erger.

“So the owner refused to fire the head coach and the head coach refused to fire the defensive coordinator and the problems that manifested at the end of last season on defense are rearing their heads again now.”

De beat writers lijken het er echter roerend over eens: als de Dolphins niet snel een bocht van 180° maken, zullen de veranderingen wel komen die zich al opdrongen na vorig seizoen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *