Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Throwback Thursday: Norwood’s Super Bowl misser

Bijna 25 jaar geleden miste Bills’ kicker Scott Norwood nog altijd als enige ooit de potentiële ‘game winning field goal’ in een Super Bowl. Zondag mag Buffalo andermaal proberen de pijn van toen weg te spoelen. De papieren zijn goed om voor het eerst sinds 2003 weer eens te winnen van de New York Giants. Of toch niet?

Op 27 januari 1991, te midden van de Golf Oorlog, speelden de Giants en de Bills de Super Bowl. Wijlen Whitney Houston zong het nationale volkslied. Een kippenvelmoment tijdens een oorlogsmoment dat nog altijd gezien wordt als één van de mooiste Star Spangled Banner- uitvoeringen tijdens de Super Bowl.

Reeks van vier
Ow ja, Super Bowl 25 was ook de eerste in een reeks van vier die de Buffalo Bills verloren. Zo dichtbij als op 27 januari 1991 kwamen ze nooit meer. Met 20-19 gingen de Giants als dief in de nacht aan de haal met de Vince Lombardi Trophy. De Bills domineerden dat seizoen met hun explosieve aanval. Zo werd de AFC Championship met maar liefst 51-3 gewonnen van de LA Raiders. De New York Giants, met onder meer defensive coordinator Bill Belichick en Hall of Famer Lawrence Taylor, moesten het meer van de defensie hebben.

Tactisch speelden de Giants het sterk met hun tijdrovende grondaanval. Maar liefst 40 minuten en 33 seconden had New York de bal. Nog altijd een record in de geschiedenis van de Super Bowl. Runningback Ottis Anderson werd met 102 yards en een touchdown ook nog MVP. Een titel die naar Bills’ runningback Thurman Thomas was gegaan als kicker Norwood de 47 yards fieldgoal op 8 seconden voor tijd niet had gemist. Diezelfde Norwood was nog een held voor Buffalo toen hij eerder in de playoffs tegen de Miami Dolphins een fumble recoverde na diens eigen kickoff.

Zondag dan
In Buffalo mogen de 2-1 Bills het opnemen tegen de 1-2 Giants. Buffalo scoorde in drie wedstrijden 100 punten en is daarmee nummer 3 in de NFL na de Cardinals en de Patriots. Rex Ryan heeft als hoofdcoach klaarblijkelijk een goede invloed. Hopelijk kijkt hij wel naar de game tape van Super Bowl 25. Toen hadden de Bills ook een highflying aanval, maar trapte ze in de valkuil van de grondaanval van New York. Wide Receiver coach van toen was Tom Coughlin, die nu hoofdcoach is van de Giants en dus weet hoe hij Buffalo aan de grond moet houden.

Is het dan slecht nieuws dat kicker Dan Carpenter dit seizoen al een PAT mistte en een Field Goal van 50+ yards? Norwood was destijds 1 van 5 bij field goals van 40+ yards…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *