Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Dutch Lions kwalificeren zich voor EK

De Dutch Lions hebben zich met een 17-3 overwinning op de Belgian Barbarians gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap American Football. In het RKC Mandemakers Stadion in Waalwijk waren 4200 toeschouwers bij de overwinning. Foto: Hans de Wolf.

 

De Nederlandse formatie had over de hele avond gezien het beste van het spel. De aanval speelde niet loepzuiver en kreeg een aantal vervelende penalties tegen die de voortgang op het veld in de weg zaten. De eerste aanvalsgolf van Nederland eindigde daarom met een mislukte fieldgoalpoging van kicker Tom van Duijn.

 

Even later was het wel raak. Nadat de Belgische aanval de bal kwijt was geraakt aan de hongerige Nederlandse verdediging was het quarterback Richard Bouthoorn die voor de eerste punten op het bord zorgde met een loepzuivere pass op receiver Dylan von Gerhardt.

 

Een kwart later stond het Nederlandse publiek weer op de banken toen quarterback Sven Jansen de Belgen verraste met een 80-yard run. Jansen kon met zijn run niet de endzone bereiken, maar bracht wel kicker Tom van Duijn in stelling. Ditmaal was hij wel succesvol en drilde hij 40 yards fieldgoal binnen. Het enige wapenfeit dat de Belgen daar voor rust tegenover konden stellen was een fieldgoal van Hadrien Godichal.

 

In de derde kwart namen de Nederlanders definitief afstand van de Belgen. De scherpe defensie van oranje dreef de Belgische aanval tot wanhoop en verleidde hen tot het gooien van een interception en het verliezen van een fumble. Running back Miquel Castelen bekroonde de korte veldpositie naar aanleiding van een van deze turnovers met een mooie 20-yard touchdown run.

 

De Belgen probeerden hierna het gat te dichten, maar kregen weinig ademruimte van Nederland. Met een onderschepping van safety Job van der Klei verloren de zuiderburen elke hoop op een comeback overwinning.

 

Linebacker Kevin Bourne stak na afloop zijn trots niet onder stoelen of banken: “Dit is ongelooflijk. Het is geweldig hoe wij met z’n allen met trots hebben gespeeld voor dit oranje shirt. Niet alleen de spelers, maar ook de organisatie die dit hebben neergezet. Dit is een fantastische oppepper voor de sport in Nederland.”

 

Hoofdcoach Reyhan Agaoglu: “Het ticket voor het EK is binnen, maar het echte verhaal begint nu pas. We zijn trots op iedereen. We hebben met een nieuw PlayBook hebben we de spelers tot het uiterste gedreven. Ik denk dat dit een mooi avondje uit was voor iedereen. Deze sport vult een gat voor heel veel jonge mannen die iets kwijt moeten.”

 

Admirals feest

Het footballfeest was een reis terug in de tijd voor fans van de Amsterdam Admirals. In grote getalen waren zij naar Brabant afgereisd om voor het eerst sinds 2007 weer een internationale footballwedstrijd in een stadion te zien. Zij werden hierbij getrakteerd op een grote Pregame Party en een reünie optreden van de Amsterdam Admirals Cheerleaders.

 

Remco Oversier, directeur van RKC Waalwijk, was een fantastische gastheer: “Ik moet eerlijk bekennen dat de regels nog een circus voor me zijn, maar het is mooi om te zien dat RKC dit soort dragende en leuke evenementen kan organiseren in het eigen stadion.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *