Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Throwback Thursday: Super Bowl Helmet Catch

De Giants en Patriots hebben met 11 ontmoetingen opvallend weinig onderlinge wedstrijden gespeeld sinds de eerste keer in 1970. Twee van de elf waren wel Super Bowls 42 en 46. In die van 42 wonnen de Giants dankzij de ‘Helmet Catch’ van ‘oneday fly’ David Tyree. 

Zondag acteren de Giants en Patriots in New York. De laatste wedstrijd in de Big Apple tussen beide ploegen dateert alweer van 2007, waarbij de Patriots wonnen. Sterker nog de Giants wonnen in 1987 voor het laatste een thuiswedstrijd van de buurtjes uit New England. De laatste reguliere competitiewedstrijd tussen beide ploegen werd in 2011 in Boston gespeeld. Verrassend genoeg trok Tom Brady in eigen huis aan het kortste eind.

Het zou zomaar kunnen dat de Giants zondag voor het eerst in 28 jaar weer eens winnen in New York van de Patriots. Sinds de ‘Helmet Catch’ van Tyree is het ‘mojo’ duidelijk in het kamp van de Eli Manning en de zijnen. Ze trokken de Super Bowl verrassend en bleven ongeslagen in de twee wedstrijden die daarna nog tegen Tom Brady & Co. werden gespeeld. Waarvan Super Bowl 46 ook best een belangrijke was.

Against all odds
Op 3 februari 2008 konden de Patriots het tweede team in de geschiedenis van de NFL worden (sinds de 1972 Dolpins, red.) om ongeslagen de Super Bowl te winnen. De Giants waren veruit de underdogs, maar bleven lang in de wedstrijd. Bij de start van het vierde kwart stond het pas 7-3. Tien minuten voor tijd scoorde nota bene David Tyree een 5 yards touchdown pass die de Giants op voorsprong bracht. Opvallend omdat Tyree in het gehele reguliere seizoen vooral special teamer was en pas 4 ballen voor 69 yards had gevangen. Echter, deze zespunter bezorgde de zogenaamde receiver nog niet het hoofdpodium.

Met nog 2:42 minuten te gaan ving Randy Moss de touchdown die de Patriots op 14-10 bracht. Het zag er daarna niet goed uit voor de Giants met een 3e down en 5 yards te gaan vanaf de 44 yards lijn en nog 1:15 minuten te gaan. Dat werd er niet beter op toen in de play hierna Eli Manning direct onder druk werd gezet. Het ‘broertje van’ wist echter drie graaiende Patriots verdedigers te ontwijken en gooide een 32 yards diepe pass op de onbekende David Tyree. Die ving de bal in eerste instantie met twee handen, maar zag zijn linkerhand weggeslagen worden, waarna hij zijn helm gebruikte om de bal onder controle te houden. Volgens de commentatoren direct de ‘Greatest Play’ in de geschiedenis van de Super Bowl.

Dat hierna Plaxico Burress een 13 yards touchdown ving om de Giants met 17-14 te laten winnen, was slechts bijzaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *