Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Throwback Thursday: Lombardi’s finale triomf

De eerste wedstrijd tussen de Oakland Raiders en Green Bay Packers ooit, was de laatste van Vince Lombardi als hoofdcoach van de ‘Cheeseheads’. Na een eenzijdige overwinning in Super Bowl II eindigde hij op de schouders van zijn ploeg voor één van de meest memorabele Super Bowl-foto’s ooit.

Op 14 januari 1968 waren de 9-4-1 Green Bay Packers torenhoog favoriet tegen de 13-1 Oakland Raiders. Niet vreemd aangezien de teams uit de NFL-divisie als beduidend beter werden beschouwd dan die uit de AFL-divisie. De Packers lieten er –als regerend kampioen- ook geen twijfel over bestaan in Super Bowl II. Tijdens de eerste offensive play maakte linebacker Ray Nitschke al fullback Hewritt Dixon letterlijk met de grond gelijk. Volgens de sportcommentator was de wedstrijd toen al gespeeld.

In score viel het nog mee in het begin. De Packers konden alleen twee fieldgoals noteren van Don Chandler, voordat quarterback Bart Starr een 62-yards touchdown gooide op Boyd Dowler in het tweede kwart: 13-0.

Vier fieldgoals
Na deze touchdown, kregen de Oakland Raiders pas hun eerste echte aanval van de grond die prompt leidde tot een aansluitingstreffer in de vorm van een 23-yards touchdown pass van quarterback Daryle Lamonica op receiver Bill Miller. De Raiders kregen hierna beter grip op de aanval van de Packers, maar konden er zelf aanvallend ook niet veel tegenover stellen. Chandler’s derde fieldgoal van de wedstrijd, zorgde voor een 16-7 ruststand.

In het derde kwart maakte de Packers aan alle illusies een einde toen achtereenvolgens Donny Anderson een 2-yards touchdown run noteerde en Chandler zijn vierde fieldgoal maakte. Gedenkwaardig omdat zijn schot vanaf 40 yards via de dwarslat tussen de palen door stuiterde.

Aan het begin van het vierde kwart moest –latere MVP- quarterback Bart Starr het veld ruimen toen hij zijn duim kneusde na een sack. De defensie gooide de wedstrijd echter definitief op slot toen defensive back Herb Adderley een ‘pick six’ had over 60 yards. Dat de Raiders via een tweede touchdown pass van 23 yards van Lamonica op Miller de laatste score van de wedstrijd noteerde, maakte de stand alleen iets minder dramatisch: 33-14. Vince Lombardi mocht hierna op de schouders…

‘Upset’ in aantocht?
Na deze overwinning van de Packers, volgende vijf achtereenvolgende overwinningen voor de Raiders tussen 1972 en 1987. Sindsdien werden alle zes overige wedstrijden in het voordeel van Green Bay beslecht. Al ruim een kwart eeuw wist Oakland niet meer te winnen. Het is niet zomaar gezegd dat dit zondag weer het geval zal zijn. De Packers zijn niet onverslaanbaar dit jaar, ondanks hun 9-4 record, waar de Raiders afgelopen weekeinde de 10-3 Broncos in Denver wisten te verrassen. Kan nog best interessant worden die wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *