Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Throwback Thursday: Chiefs laatste playoffs winst

De laatste keer dat de Kansas City Chiefs wonnen in de playoffs was Joe Montana de quarterback. De locatie in seizoen 1993 was Houston; dezelfde speelstad waar de Chiefs zaterdag naar afreizen in de Wildcard-ronde. Kan de ploeg na 22 jaar afrekenen met het playoffs-spook?

Helemaal zuiver is de vergelijking met 1993 niet, aangezien toen de Houston Texans nog niet bestonden. De voorloper van de Tennessee Titans was toen de tegenstander.  De Houston Oilers ontvingen op 16 januari 1994 de Chiefs met supersterren Joe Montana en Marcus Allen. De quarterback en runningback kwamen er echter niet aan te pas in de eerste helft. De Oilers leidde na twee kwarten met 10-0 na een fieldgoal van Al del Greco en een rushing touchdown van Gary Brown.

3 van Montana
In het derde kwart kon Joe Montana pas iets terugdoen met een 7 yards touchdown op tight end Keith Cash. Vervolgens ging de wedstrijd los in het vierde kwart met 31 punten in totaal. Na een tweede fieldgoal van Del Greco gooide Montana twee touchdowns: 11 yards op J.J. Birden en 18 yards op Willie Davis. Beide scores werden geholpen door de Oilers die bij de eerste score een 38 yards pass interference penalty tegenkregen, om vervolgens bij de eigen aanval balbezit via een fumble weg te geven.

Na deze fouten kwamen de Oilers terug met een 80 yards drive die resulteerde in een passing touchdown van Warren Moon op Ernest Givens voor een tussenstand van 21-20. Runningback Marcus Allen pakte vervolgens zijn aandeel in de wedstrijd door met een 21 yards touchdown run de Chiefs een 28-20 voorsprong te geven. In de laatste twee minuten wisten de Oilers niet meer voorbij de eigen 20 yards lijn te komen.

Behekste playoffs
Anno 2016 is deze overwinning in de playoffs van 16 januari 1994 nog altijd de laatste voor de Kansas City Chiefs. Sowieso wist de franchise na hun optreden in Super Bowl IV maar drie playoff wedstrijden in totaal te winnen. De playoffs lijken behekst. In 2013 gaf de ploeg nog een voorsprong van 28 punten uit handen tegen de Colts.

De reeks van tien overwinningen op rij en een dikke overwinning op de Houston Texans in het openingsweekeinde zijn dus geen garantie voor een vierde playoffs-winstpartij in de afgelopen 46 jaar. De Texans wisten overigens zeven van hun laatste negen wedstrijden te winnen. En dus mogen we van een kraker spreken tijdens de eerste wedstrijd op het programma van het komende weekeinde.