Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

En dan waren er nog de Titans: de nieuwe head coaches in 2016

Afgelopen weekend stelden de Miami Dolphins als eerste hun nieuwe head coach voor. Adam Gase trekt van Chicago naar Florida, om aan de slag te gaan met onder meer Tannehill en Suh. Gase was blijkbaar de eerste dominosteen die moest vallen, in de loop van de week kondigden de Giants, Eagles, 49’ers, Browns en Buccaneers hun nieuwe hoofdcoach aan. Jim Caldwell kreeg dan weer van nieuwe GM Bob Quinn te horen dat hij in Detroit mag blijven. De Titans blijven zo alleen achter.

Ex-Eagles head coach Chip Kelly was ongetwijfeld de grootste naam die een nieuw contract voorgeschoteld kreeg. De polariserende Kelly gaat aan de slag bij de 49’ers en mag er de carrière van Kaepernick trachten te redden. Hij vervangt er Jim Tomsula, die al na één jaar op de keien werd gezet. Kelly kon na zijn ontslag in Philadelphia op geen betere plek terecht komen, Tennessee en zijn ex-college quarterback Mariota buiten beschouwing gelaten. Chip kan zijn aanvallend systeem opnieuw ten volle benutten met een mobiele quarterback, terwijl hij in toom gehouden wordt door GM Baalke bij de samenstelling van het roster. Tegelijk kan Kaepernick zich na een schabouwelijk jaar opnieuw naar de top knokken in wat een ‘quarterback-friendly’ systeem wordt genoemd.

De prijs voor meest verrassende nieuwe coach gaat naar Doug Pederson, de offensieve luitenant van Andy Reid bij Kansas City trekt naar Philadelphia. Na zijn puike werk met Alex Smith dit jaar krijgt de ex-speler van Philly, onder Andy Reid overigens, zijn kans aan de top. Het is duidelijk dat eigenaar Jeffrey Lurie na drie jaar Kelly, heimwee had naar de dertien rustige jaren onder Andy Reid (1999-2012). Alleen jammer dat ongeveer elke speler die banden had met Reid en in zijn systeem paste, de stad is uitgejaagd. Tom Coughlin leek oorspronkelijk de voornaamste kandidaat, maar haakte af.

Bij de Buccaneers en Giants werden weinig verrassende namen naar voor geschoven. Offensive coordinators Dirk Koetter en Ben McAdoo mogen hun werk met respectievelijk Jameis Winston en Eli Manning verderzetten nadat beide spelers een sterk seizoen afwerkten.

Verdergaand op het thema ‘offensieve head coaches’, legden de Cleveland Browns Hue Jackson vast. Na twee sterke jaren aan het hoofd van de aanval van de Cincinnati Bengals, krijgt Jackson een tweede kans als head coach na een mislukt avontuur in Oakland in 2011. Jackson werd algemeen beschouwd als de tweede meest gegeerde kandidaat na Gase. Misschien kan hij de Browns eindelijk naar relevantie loodsen? Hij zal dit naar alle waarschijnlijkheid trachten te doen zonder Manziel. De enigmatische quarterback lijkt op weg naar de uitgang.

En wat gaan de Titans doen? Voorlopig lijkt interim-coach Mike Mularkey in pole-positie te liggen om het team in 2016 te leiden. Een weinig inspirerende keuze voor en team dat amper drie keer wist te winnen afgelopen seizoen (waarvan twee keer onder Mularkey). De fans zullen ongetwijfeld niet blij zijn met de eventuele keuze  voor de ex-Jaguars hoofdcoach. Andere kandidaten die werden genoemd zijn Teryl Austin, DC bij de Detroits Lions, en Doug Marrone, ex-Buffalo Bills head coach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *