Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Lightning Leiden droomt van playoffs

Lightning Leiden opent morgen op het eigen sportpark het Eredivisie-seizoen met een thuiswedstrijd tegen Arnhem Falcons. Na een seizoen vol bikkelen en volharden, hoopt het team van hoofdcoach Dick van Hintum op een smart en fysiek seizoen. Met een playoff plek: “Als we competitive football spelen volgen de overwinningen vanzelf en moeten wij minimaal tweede kunnen worden in onze poule.”

Geef ze eens ongelijk. De laatste keer dat Lightning vanuit het niets op kwam zetten en zelfs de Tulip Bowl bereikte is nog niet zover achter ons. In 2009 diende de ploeg als voer voor de Amsterdam Crusaders (33-7), maar de ploeg stond er wel.

Hoe anders was afgelopen seizoen. 2015 was een ‘struggle’ met veel langdurige blessures bij spelers die Lightning maar moeilijk kon missen. Zonder impact spelers zoals Wim Hoekstra (gebroken vingers) en quarterback Dany Ortega (hyperextended knee) werd 2015 een seizoen, waarbij Lightning Leiden flink tekort kwam tegen alle teams in de Eredivisie. Alleen tegen Nijmegen Pirates wist de equipe een magere winst te behalen.

Het nieuwe seizoen vangt men in Leiden aan zonder Michel van Katwijk. De Zoetermeer Black Angel van het eerste uur, hangt na een indrukwekkende loopbaan zijn shoulderpads aan de wilgen.

Voor 2016 heeft de ploeg uit de Sleutelstad vooral geinvesteerd in de offensive line. Naast Paul van Oosten heeft coach Van Hirtum nu ook de beschikking over Coen Stipdonk, een voormalig international en in 2009 nog voor Lightning uitkomend in de Eredivisie. “De nadruk voor onze aanval ligt bij het opbouwen van drives,” aldus de hoofdcoach. “Door middel van smart football en te spelen naar onze kracht, hopen we de sticks in beweging te kunnen krijgen.”

Verdedigend hoopt de Leidse oefenmeester vooral dat iemand een vinger in de dijk kan stoppen. In zes van de acht wedstrijden moest de verdediging van Lightning meer dan 32 punten opgeven, met als absolute dieptepunt de 59-0 beating tegen latere landskampioen Amsterdam Crusaders in de slotfase van de competitie.  De defense begint het geimplementeerde systeem steeds meer onder de knie te krijgen en de ervaren spelers lijken steeds meer te klikken met de jongere spelers en de rookies.

“Het zit ‘m vooral in het fysieke,” weet van Hintum. “Elke play moet je er in gaan alsof het je laatste is. Dus het is aan iedereen om zijn taak uit te voeren en zijn verantwoordelijkheid te pakken. Alleen met die over-mijn-lijk-mentaliteit kunnen we wedstrijden winnen.”

Morgen treedt Lightning aan tegen Arnhem: “De eerste wedstrijd merken we pas hoe ver we echt zijn. Het wordt niet makkelijk, maar we gaan alles geven. De Arnhem Falcons zijn altijd een tegenstander van formaat en spelen goed football. Wij hebben erg veel zin in het 2016-seizoen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *