Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Lelystad Commanders beantwoorden vraagtekens

De vraagtekens omtrent de terugkeer van de Lelystad Commanders werden zondag luid beantwoord tijdens de wedstrijd tegen Nijmegen Pirates. Op een koud en winderig veld kruisten de twee de degens en de Commanders versloegen de Pirates op eigen veld met 12-3.

Het eerste en tweede kwart vlogen werkelijk voorbij en tot kort voor de rust ging dit zonder dat er punten op het bord kwamen. Pas richting het eind van het tweede kwart wisten de Pira-es ritme te krijgen in hun spel en met runs van onder anderen Steven Austin en Sjoerd Elmans kwamen de Pirates tot op de goalline. De snap werd daar echter gefumbled en opgepikt door de Commanders.

Maar direct de play daarna werd er echter ook een catch gefumbled door de Commanders en stonden de Pirates wederom bijna in de endzone. De Commanders gaven echter geen meter prijs en de Pirates moesten genoegen nemen met 3 punten.

Hoewel het gezien de rest van de wedstrijd erop leek dat dit de ruststand zou blijven, trokken de Commanders de trukendoos open. Ongeveer vanaf de 40 yardline gaf Carlo van Deventer de bal aan running back Sidney Kunst, die direct de aandacht trok van de corners en de safeties. Kunst rende echter niet met de bal, maar gooide de eerste touchdown op een ongedekte wide receiver Mitch Albracht. De two-point conversion ging er niet in, maar de Commanders gingen met 6-3 de rust in.

Na een broodnodig moment om even op te warmen voor beide ploegen en toeschouwers, begon de tweede helft hoe waarschijnlijk nog nooit een tweede helft is begonnen. Doordat er vooraf geen passencontrole was geweest door beide ploegen, en de Nijmegenaren dit wel de gewone gang van zaken vonden, was er voordat de tweede helft startte nog een identiteitscontrole.

Lelystad liet zich door deze psychologische oorlogsvoering niet van de wijs brengen. Beide defensies gaven bijzonder weinig weg en speelden erg sterk. De wedstrijd leek vast te zitten tot op een gegeven moment Jack Scheers ge-eject werd voor een vermeende illegal blindside hit, zo luidde de uitleg van de refs. Scheers verliet het veld, maar het leek de mannen uit Lelystad een extra motivatie te geven om nog harder voor de overwinning te knokken. Direct na de ejection leek het nodige vuur bij de Pirates even aangewakkerd, maar dit vuur verliet de ploeg weer na enkele mislukte offensieve drives. Dit gaf de Commanders steeds meer spirit wat resulteerde in een lange drive, waarbij passes en rushes zich afwisselden tot aan de 15 yardline.

De defensie van Nijmegen leek voornamelijk moeite te hebben met het afstoppen van de running backs Kunst en Leito. De Lelystedelingen wisten zichzelf helaas niet te belonen en de drive eindigde in een 4 and out. Wat de drive wel gedaan had, was ontzettend veel tijd van het vierde kwart opslokken en hierdoor moesten de Nijmegen nu ook rekening gaan houden met de tijd.

Desalniettemin leek de offense van de Pirates meer grip te krijgen op de wedstrijd. Ongeveer op de 50 yardlijn was het echter Geordy Leito die de wedstrijd op slot gooide. Hij onderschepte een pass van de nieuwe Pirates-quarterback Isaiah Trouwloon  en rende deze in een keer terug naar de endzone. De 12-3 was de genade klap, nadat de kick return ook nog gefumbled werd en opgepikt door de Commanders. Dit bracht de eindstand op 12-3.

Terwijl de Commanders met beduidend minder spelers waren vandaag, deden zij het numerieke overtal van de Nijmegenaren teniet door inzet, hard werken en een sterke teamgeest. De Commanders lijken zich, ondanks hun kleine selectie, bij de favorieten voor de competitie te scharen. Het is aan de Commanders om dit mooie begin een vervolg te geven, wanneer zij aantreden tegen de Spijkenisse Scouts op 3 april.

De Nijmegenaren aan de andere kant lieten bij vlagen wel degelijk zien over de nodige kwaliteit te beschikken. Om te ontdekken hoe de Pirates deze kwaliteiten moeten gaan benutten, hebben ook zij ruimschoots de tijd. Pas op 10 april treden zij aan tegen de Maastricht Wildcats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *