Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Running backs begeerd in free agency

Het loont opnieuw om running back te zijn in de NFL. Na een aantal jaar van kleine contracten in free agency, Demarco Murray uitgezonderd, zijn ze opnieuw gegeerd wild. Geholpen door de sterke stijging van de salary cap, krijgen ze mooie contracten voorgeschoteld in de eerste fase van free agency.

De vier beste free agent running backs, Arian Foster uitgezonderd, tekenden al snel na de opening van de markt een nieuw contract. Matt Forte, Chris Ivory en Lamar Miller kozen voor een nieuw team, terwijl Doug Martin bijtekende in Tampa. Demarco Murray werd dan weer door Philadelphia naar de Tennessee Titans gestuurd.

Doug Martin zal bijna $36 miljoen gaan verdienen over vijf jaar, met $15 miljoen in guarantees. Muscle Hamster koos duidelijk een ideaal moment om zijn niveau opnieuw op te krikken na twee mindere jaren. De Buccaneers zullen dus hopen dat hij zijn 1402 yards in 2015, opnieuw kan evenaren. De Bucs weigerden oorspronkelijk de optie voor een extra jaar in zijn contract te lichten bij aanvang van het seizoen, de 26-jarige running back is hier ongetwijfeld niet rouwig om.

Chris Ivory en Lamar Miller vervoegen Demarco Murray dan weer in de AFC South. Zijn tekenden respectievelijk een contract voor 5 jaar/$32miljoen en 4 jaar /$26 miljoen. Miller zal bij de Houston Texans Arian Foster moeten doen vergeten en het hun spiksplinternieuwe quarterback makkelijker moeten maken. Hoewel hij vaak weinig gebruikt werd in Miami, verzamelde hij de afgelopen twee seizoenen 1971 yards aan een gezonde 4,8 yards per carry. Een stevige aanwinst als hij op dat elan verder kan bouwen.

Het contract van Ivory bij de Jacksonville Jaguars lijkt daarentegen wat aan de hoge kant. Hoewel Ivory erg sterk speelde het afgelopen seizoen, haalde hij pas voor het eerst in zijn zesjarige carrière 1000 yards op in één seizoen. Voor een bijna 28-jarige running back, die al eens blessuregevoelig bleek in het verleden, is bijna $6,5 miljoen per jaar een dikke som. Zeker omdat getalenteerde tweedejaars speler T.J. Yeldon ook nog rondloopt in Jacksonville.

De New York Jets lijken zo de beste deal gedaan te hebben, zij trokken de ervaren Matt Forte aan voor een bescheiden $12 miljoen voor drie jaar. Hoewel Forte de magische grens van 30 jaar gepasseerd is, speelde hij nog sterk in Chicago het afgelopen seizoen. Zo was hij, voor een blessure aan de knie, verantwoordelijk voor 32% van het totaal aantal yards van de Bears. Zeker als receiver is hij in ieder geval een stuk sterker dan Ivory. Als hij de man met de hamer nog een paar seizoenen kan stiff-armen, komen de Jets hier zeer goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *