Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Is RGIII het antwoord in Cleveland?

Robert Griffin III is verlost van de Washington Redskins. De quarterback, die zijn carrière in de hoofdstad stormachtig begon, was afgedaald naar een bedenkelijk niveau. Dan is een overstap naar de Cleveland Browns natuurlijk een logisch gevolg. Maar is RGIII de verlosser die Cleveland nodig heeft?

Tot vorige week stonden er vier quarterbacks onder contract in Cleveland: Josh McCown, Austin Davis, Connor Shaw en Pat Devlin. Daar ga je de oorlog niet mee winnen. Ze hadden dus een spelverdeler nodig en de diensten van Griffin lagen al een tijdje op de markt, want op 7 maart hadden de Redskins besloten een einde te maken aan het dienstverband. Het duurde iets meer dan twee weken voordat de Browns de knoop doorhakten en hem een contract van twee jaar, ter waarde van $15 miljoen, lieten tekenen.

Cleveland heeft deze zomer een complete overhaul gehad op front office-gebied. Op alle belangrijke posities zitten nieuwe mensen en de belangrijkste nieuwe pion is misschien wel Paul DePodesta, de nieuwe Chief Strategy Officer van de ploeg. Hij stond aan de wieg van Moneyball, het principe waarbij teams op basis van statistieken hun ploeg samenstellen. Hij moet met zijn team dus iets hebben gezien in RGIII waarvan ze dachten: een jongen met deze potentie kunnen we niet laten schieten.

RGIII had in Washington vooral veel moeite metde aanpassing die Jay Gruden doorvoerde, waardoor hij een pure pocket passer werd. Het meeste succes boekte hij in zijn eerste jaar, toen de toenmalige coaches delen van het playbook van Baylor meenamen in de tactiek. De carrière van Griffin raakte jaar na jaar echter steeds verder in het slop, totdat hij vorig seizoen definitief voorbij werd gestoken door Kirk Cousins.

Of Griffin in Cleveland wél succes kan boeken, valt te bezien. Hij mag er in ieder geval samenwerken met Hue Jackson, die de afgelopen seizoenen veel succes boekte als offensive coordinator in Cincinnati. Bovendien mogen de Browns als tweede kiezen in de aankomende Draft. Het is nog maar de vraag of Carson Wentz of Jared Goff niet tóch te goed zijn om te laten glippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *