Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Van der Kolff: “Doorgaan op ingeslagen weg”

De Amsterdam Crusaders bevinden zich middenin een stormachtige ontwikkeling. Er zijn al veel opmerkelijke stappen gemaakt en er staan nog belangrijke veranderingen op stapel. Het nieuwe Amsterdamse bestuur is in grote mate verantwoordelijk voor al die positieve ontwikkelingen, vandaar dat Gridiron de nieuwe voorzitter Paul van der Kolff aan de tand voelde om te horen wat er allemaal in het verschiet ligt. Tekst: Stephan Pront.

Voor de oude bekenden in het American Football wereldje is Van der Kolff geen vreemde naam. Hij was hoofd van de medische staff en bestuurslid bij de Crusaders van 1986 tot 1992 en heeft jarenlang voor diverse sportverenigingen het sportmedisch traject verzorgd. Hoe ben je opnieuw bij de Crusaders terecht gekomen?

“Het is niet zo dat ik de Cru helemaal uit het oog ben verloren, maar zo’n vier jaar geleden is mijn zoon Pee Wee football gaan spelen en stond ik weer langs de lijn bij mijn oude liefde.”

Ambieerde je meteen een bestuursfunctie?

“Welnee, Ik was allang blij dat mijn kleine football wilde en kon spelen en dan kom je al snel bij je oude vereniging terecht. Wel waren de oude  faciliteiten meteen een doorn in het oog, dat kon echt niet meer. Toen na een aantal jaren de  vraag werd gesteld of ik geïnteresseerd was in het voorzitterschap heb ik me verkiesbaar gesteld.”

Je bent zeer voortvarend van start gegaan, er is in je relatief korte periode als voorzitter een nieuwe accommodatie geregeld, een tweede team uit de grond gestampt en een roedel Amerikaanse spelers geregeld.

“Hahahaha I wish, nee, dat is echt niet alleen aan mij te danken. Er is heel hard door heel veel mensen aan gewerkt. Zo hebben de coaches Van der Lijcke en Ruhe zich hard gemaakt voor het tweede team, wat cruciaal is voor de ontwikkeling en doorstroming van de jeugd. Die roedel Amerikanen zijn er inderdaad, maar daar moeten we veel eer voor geven aan René Barens, hij heeft twee jaar geleden de ‘Quarterback Club’ opgericht. Een collectief van oud-spelers die doneren om de komst van een Amerikaanse spelverdeler te kunnen financieren. Ook een externe sponsor heeft daar een flinke duit aan bijgedragen. Dit initiatief, mede door Huub Bos gefaciliteerd, heeft de komst van de Amerikanen financieel mogelijk gemaakt. Ook de merchandise en webwinkel die door Claudio Bartolozzi wordt beheerd, draagt zijn steentje bij in de financiële armslag. Wel hebben we met het nieuwe bestuur eindelijk een opening weten te forceren bij de gemeente Amsterdam en zodoende een nieuw clubgebouw toegewezen gekregen. Dat was echt heel erg nodig. Een grote kantine, vier dubbele kleedkamers, bestuurs- en vergaderruimte, een nieuw veld met nieuwe goalposts, en dat allemaal prominent naast de ingang op ons vertrouwde sportpark Sloten.”

Wanneer zijn jullie van plan om te verhuizen en wat staat er nog meer op stapel?

“De verhuizing staat voor 16 en 17 april gepland. Er wordt al maanden keihard gewerkt door een grote groep vrijwilligers, zonder wie deze verhuizing helemaal niet mogelijk was geweest. En wat de toekomst betreft, we hebben de ‘Tommy Hilfiger Foundation’ weten te interesseren voor de sport, zij gaan de nieuwe kuipstoeltjes en zittribunes regelen en helpen met het inrichten van het nieuwe clubhuis. Verder zijn we bezig met het uitbreiden van de medische staff en wordt het scholenprogramma verder geoptimaliseerd. Maar het belangrijkste is misschien wel dat we sowieso doorgaan op de ingeslagen weg van het werken met Amerikaanse spelers en het verder professionaliseren van onze teams. Ons doel is binnen drie jaar de EFL Cup te winnen, dat zijn hele grote woorden maar je mag ze opschrijven! En daar horen fatsoenlijke faciliteiten  en een sponsor bij!”

De selectie van de Amsterdam Crusaders speelt vandaag 9 april zijn eerste EFL Cup wedstrijd in en tegen de Kiel Baltic Hurricanes en op zaterdag 7 mei in Amsterdam tegen de Hamburg Huskies.

Beide teams komen uit in de sterke ‘German Football League’.

(onderschrift foto, staand vlnr: Yusef Rodgers, Rob van Onzenoort, Huub Bos, Allan Bridgford en Blake Berresford. Gehurkt vlnr: Paul van der Kolff en Marcel Ellenberg.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *