Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Preview Tulip Bowl XXXII: Crusaders – Trojans

Voor een preview van Tulip Bowl XXXII kijken we eerst naar de onderlinge resultaten tussen Amsterdam en Rotterdam. De twee teams hebben dit seizoen twee keer tegen elkaar gespeeld, allebei de keren op het veld van de Crusaders vanwege inadequate planning van de bond.  Door: Stephan Pront.

De eerste wedstrijd werd op 21 februari gespeeld en de tweede game op 15 mei. Beide wedstrijden speelden de Amsterdammers zonder hun imports, de eerste wedstrijd ging erg gemakkelijk met ruime cijfers naar Amsterdam (44-0). De tweede game ontbraken er bij de landskampioenen belangrijke starters, waaronder QB Bridgford. Dit resulteerde in een knap verlies voor de Trojans (38-27). De impact die spelverdeler Bridgford achter de center brengt, buiten de beste arm in Nederland, is natuurlijk zijn reads en adjustments. Situaties waar de Rotterdamse verdediging dit seizoen nog niet mee te maken heeft gehad.

Ook de competitieresultaten spreken boekdelen, Rotterdam heeft met 8 duels een wedstrijd meer gespeeld dan Amsterdam. 010 is met twee verliespartijen op 187 punten voor en 138 punten tegen geëindigd. Amsterdam heeft alles gewonnen met maar liefst 381 punten voor en maar 46 punten tegen. Hiernaast speelde Amsterdam drie EFL games, die een schat aan informatie en ervaring met zich meebrengen. De landskampioenen zijn duidelijk de favoriet in deze Tulip Bowl XXXII, daar is geen ontkomen aan. Al was het maar omdat HC Van den Boogaard zich met een touchdown of vier als underdog ziet. 010 Coach Wouter van den Boogaard: “Ik merk dat er vrij weinig druk is bij de mannen, alsof de spelers in de bonus spelen.”

Wil je ook bij Tulip Bowl XXXII aanwezig zijn? Bestel dan hier je tickets.

En wat dat betreft heeft de coach gelijk: niemand verwacht van Rotterdam een zege. De ervaring leert dat als zaterdagavond het fluitje heeft geklonken voor de kick-off er van ontspannenheid  geen sprake meer is en er zeker niet voor spek en ‘bonus’ wordt gespeeld. De Amsterdamse HC Winston Ronde weet dat hij de favorietenrol heeft. “Zij hebben niets te verliezen inderdaad en wij wel,” zegt Ronde nuchter. “Maar dat moet ook, dat heb je altijd als verdedigend kampioen. Wij kunnen daar echter goed mee omgaan, want die favorietenrol krijg je niet ineens toegeworpen. Daar zijn we het hele jaar naar toe gegroeid.”

Of de post-EFL dip echt verwerkt is zal zaterdagavond moeten blijken. Als de Amsterdammers in hun dip nog steeds eenvoudig in de play offs Hilversum aan de kant weten te zetten, zou dat voor Rotterdam een flinke waarschuwing moeten zijn. Hoe de verdediging van DC Sipco van der Zee van 010 op de spread option van coach Alex Cabasso gaat reageren blijft de eerste acte in het XXXII toneelstuk. Niet alleen moet de verdediging de vier receivers containen, ook de backfield is sterk bezet en de spelverdeler zelf loopt ook nog eens. Handen vol werk voor defensive end Edo van der Wouden, linebacker Roy Wesseling en DB Leroy ter Haar.

De tweede acte zal voor Anthony Slootmaekers en zijn aanval zijn, de veteraan en  Amsterdammer zal niet snel zijn hoofd op hol laten brengen en weet zich verzekerd van een goede bescherming tegen de agressieve fronts die de Amsterdammers vaak laten zien. Zijn bewegelijkheid is een wapen.

Maar ook de Crusaders weten dit en hun vier toverwoorden zullen ‘Bootleg-Counter-Cutback & Reverse’ zijn. Het is aan Anthony om te bepalen of deze woorden de vier ruiters van de Apocalyps zullen worden. En reken maar dan running back Kevin Wesseling in deze plannen een grote rol zal spelen.

De derde en laatste acte zal voor de Special Teams, penalties, het weer en het randgebeuren zijn. Streep nooit de laatste acte van de Tulip Bowl weg. Daar ligt vaak de schoonheid van de Tulip Bowl in besloten, de verrassingen, de magie en vaak de winst. Hoe groot de verschillen vooraf door de beste stuurlui ook zijn voorspeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *