Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Throwback Thursday: Gruden Bowl een makkie

De Buccaneers lieten de Raiders aan den lijve ondervinden dat ‘Defense championships wint’ in Super Bowl 37. Met een tikkeltje voorkennis ondermijnde Bucs’ coach Jon Gruden zijn voormalige team (Oakland Raiders) op weg naar vijf onderscheppingen, waarvan er drie direct werden teruggelopen voor een touchdown.

Super Bowl 37 was de eerste eindstrijd waar de beste verdediging (Tampa Bay) het opnam tegen de beste aanval (Oakland). Tevens was het de eerste keer dat twee voormalig divisiegenoten tegen elkaar speelden (beide AFC West teams in 1976).
Het was ook de laatste Super Bowl die in januari werd gespeeld, slechts één week na de AFC en NFC Championship wedstrijden. Voorafgaand aan de wedstrijd ging het vooral over Jon Gruden die eerder de Raiders teruggebracht had naar de top van de AFC, voordat hij in zijn debuutjaar bij de Buccaneers deze piratenfranchise naar de Super Bowl leidde.
AWOL Robbins
Overigens hadden de kranten ook wat woorden over voor Raiders’ center Barrett Robbins die de week voor de Super Bowl van de aardbodem verdween, voordat hij met een bipolaire stoornis opdook in het ziekenhuis. Quarterback Rich Gannon moest het in ieder geval stellen zonder zijn vaste ‘aangever’. En had het daar toch moeilijk mee. De spelverdeler gooide een negatief Super Bowl-record van vijf interceptions bij elkaar.
De Raiders openden nog de score met een fieldgoal, maar moesten daarna toezien hoe de Buccaneers 34 punten op rij scoorden tot diep in het derde kwart. Safety Dexter Jackson, de latere MVP, had hierin een belangrijk aandeel met een tweetal onderscheppingen die leidde tot 10 punten. Bucs quarterback Brad Johnson deed het ook niet verkeerd met onder meer twee touchdown passes op Keenan McCardell, voordat de andere safety (Dwight Smith) de derde onderschepping van de wedstrijd terugliep voor een touchdown.
Raiders opleving
In het derde kwart, bij een stand van 34-3 kende de Raiders een kleine opleving. Rich Gannon gooide een 39 yards touchdown op Jerry Porter. In het vierde kwart liep Eric Johnson een geblockte punt terug voordat Gannon zijn tweede touchdown gooide. Legende Jerry Rice stond aan het andere eind van de 48 yards score. Ondertussen werden alle drie de two-point conversions gemist en bleef het bij 34-21.
In een wanhoopspoging probeerde Gannon nog wat te forceren, maar latere Hall of FAmer Derrick Brooks onderschepte een pass en liep deze direct terug voor een touchdown. Een trucje dat Dwight Smith herhaalde twee seconden voor tijd, wat de 48-21 eindstand op de borden bracht in San Diego.
Zondag weer hoge scores
De kaarten zijn zondag een stuk anders geschud als de Buccaneers en Raiders elkaar ontmoeten. Beide teams bouwen aan de toekomst met jonge quarterbacks en durven alleen nog maar te dromen van een Super Bowl optreden. Statistisch ontlopen ze elkaar niet veel. Scoren gaat redelijk makkelijk, maar verdedigend laat het nog wel eens te wensen over. Een highscoring game lijkt dus weer tot de mogelijkheden te behoren. De doorslag geven we in dit geval aan de Raiders die met een teruggekeerde runningback Latavius Murray net iets completer uit de startblokken komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *