Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Throwback Thursday: Lucas Against All Odds

Van alle clubs incasseerde de New York Jets de meeste touchdowns van Dan Marino: 72 stuks. Echter, die het laatst lacht, lacht het beste. Tijdens zijn laatste Monday Night Game, voor het laatste tegen de Jets, legde de Hall of Fame quarterback het in zijn eigen Miami af tegen Ray Lucas. Een career-back-up speler die twee later tevergeefs poogde Marino op te volgen in Miami. 

De Dolphins waren deze 12e december 1999 op zoek naar play-offkwalificatie (wat uiteindelijk nog lukte), waar de Jets maximaal een breakeven resultaat konden halen na een 1-6 seizoenstart. Ray Lucas moest het doen op Monday Night tegen Dan Marino als derde quarterback van het seizoen voor de Jets. Een gevalletje ‘against all odds’.
Marino: 3 om 3
Vanaf het begin liet Ray Lucas echter zien dat hij zijn huid duur zou verkopen. Halverwege het eerste kwart opende de quarterback de score met een 4 yards touchdown pass op Keyshawn Johnson. Daarna was het woord voorlopig vooral aan Dan Marino. Zowel in positieve als negatieve zin. Zowel in het eerste, tweede als derde kwart gooide de Hall of Famer een touchdown.
Helaas gooide Marino in zijn laatste Monday Night Game ook drie onderscheppingen. Eén daarvan werd in het tweede kwart zelfs teruggelopen over 98 yards voor een touchdown. Voeg hierbij nog een fieldgoal voor de Jets en een touchdown run van Curtis Martin én de Jets ging met een 24-21 voorsprong het vierde kwart in… against all odds dus.
2x 50+
Een touchdown run van J.J. Johnson bij de start van het vierde kwart leek de rangorde te herstellen (28-24). Helaas voor de Dolphins dacht de onvolprezen Ray Lucas daar anders over. Hij gooide namelijk twee 50+ yards touchdowns achter elkaar. Eerst op Wayne Chrebet en daarna op Dedric Ward. En daar hadden de Dolphins alleen nog maar een fieldgoal op als antwoord.
En zo werd Lucas op het Monday Night feestje van Marino de held van de avond. Voor de eeuwige back-up was het misschien wel zijn beste wedstrijd. Eentje die ze in Miami niet zomaar vergaten, want in 2001 en 2002 kwam Ray Lucas zelfs onder contract bij de Dolphins. Hij bleek echter één van de vele mislukte pogingen om de nieuwe ‘Marino’ te vinden.
Nu wel Miami?
Zondag moeten zowel de Dolphins als de Jets winnen om nog iets van hoop te houden dit seizoen. Beide moeten nog aardig hun best doen om de .500 te bereiken. Zondag heeft de laatste Marino-aspirant Ryan Tannehill met zijn Dolphins de beste papieren. Aanvallend ontlopen de ploegen elkaar niet heel erg. De Jets blijken vooralsnog verdedigend echter te kwetsbaar; vooral op het toelaten van 3rd down conversions.
Het zou wel een unicum zijn in de recente jaren. We moeten teruggaan tot 1 januari 2011 wanneer de Dolphins voor het laatste op eigen veld wonnen van hun divisiegenoot uit New York. Dus misschien is Tannehill nu toch iets meer Against all Odds als we denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *