Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Wie wordt de 2016 NFL MVP?

Thanksgiving komt eraan en elk team in de NFL heeft minstens 10 wedstrijden gespeeld. tijd om eens een blik te werpen op de strijd om de MVP trofee. Vorig jaar won Cam Newton die makkelijk met 48 stemmen tegenover eentje voor Tom Brady en Carson Palmer. Speculeren over de winnaar had vorig jaar heel weinig zin. Dit jaar daarentegen.. Tom Brady speelt misschien het beste, maar miste ook vier wedstrijden. Matt Ryan dan? Maar wat doen we dan met het 6-4 record van de Atlanta Falcons? Mijn kandidaten voor MVP:

Tom Brady, QB, New England Patriots

Tom Brady wordt alleen maar beter met de jaren. 39 ondertussen, maar absoluut sterker spelend dan 5 jaar geleden. Hoewel hij vier wedstrijden miste bij de start van het seizoen (laten we daar vooral niet weer over beginnen), gooide Brady al voor bijna 2000 yards, 16 touchdowns en amper 1 interception voor een passer rating van 123.3. Een hogere QB-rating dan hij ooit haalde over een volledig seizoen in zijn illustere carrière. Het dichtste kwam hij in 2007. Aan het hoofd van een team dat 16-0 ging, bleef hij ‘steken’ op 117.2.

Als de Patriots op hun elan doorgaan en een playoffbye op zak steken in de AFC – en wie twijfelt daar nog aan? – lijkt Brady favoriet om zijn derde MVP trofee op te mogen gaan halen. Dat het altijd helpt om de belangrijkste speler te zijn bij het beste team in de NFL, is al lang een publiek geheim.

Ezekiel Elliott, RB, Dallas Cowboys

Speaking of which, De Dallas Cowboys hebben momenteel het beste record in de NFL (9-1). Running back Ezekiel Elliott en quarterback Dak Prescott hebben hier allebei een enorm aandeel in gehad, twee rookies nota bene. In de race naar de MVP opteer ik voor Elliott. De vierde pick in de 2016 NFL draft heeft de NFL letterlijk bestormd. Na 10 wedstrijden zit hij al ruim over 1000 rushing yards (1102 om precies te zijn) aan een meer dan gezonde 4.9 yards per carry en 10 total touchdowns. Negen over de grond en één door de lucht. Aan 2000 yards zal hij dit jaar niet geraken, maar dat zal de Cowboys worst wezen.

Hij is de beste running back in de NFL en de beste speler in het team met het beste record. Dan ben je een stevige MVP kandidaat. Dat hij de beste offensive line voor zich uit heeft, zal ongetwijfeld helpen, maar laten we hem daar vooral niet voor straffen.

Matt Ryan, QB, Atlanta Falcons

De vroege favoriet na een snelle start van het seizoen bij de Atlanta Falcons. Na een 4-1 record in de eerste vijf wedstrijden, wisten ze echter maar twee van hun laatste vijf te winnen. Het is niet dat Matt Ryan plots slechter is beginnen spelen. Ryan naar Julio Jones blijft de dodelijkste combinatie op de Amerikaanse velden dit seizoen. Toch lijkt hij wat ingehaald te zijn door Brady en Elliott in de laatste weken.

Ryan gooide dit seizoen al voor 3247 yards, 24 touchdowns en 5 interceptions. Zijn yards per attempt  (9.4) is ook 1.7 meer dan zijn vorige seizoensbeste. De Falcons zijn explosief en daar heeft Ryan met zijn passer rating van 115.5 een grote hand in. Zelfs in de wedstrijd tegen de Packers met een geblesseerde Jones als non-factor, gooide hij voor 288 yards en 3 touchdowns.

De QB hopefuls (Russell Wilson, Derek Carr en Matthew Stafford)

De kans lijkt klein de bovenstaande drie namen plots in elkaar gaan stuiken de volgende zes wedstrijden, maar je weet maar nooit. Er liggen in ieder geval drie ijzersterk spelende quarterbacks op de loer om hun plaats in te nemen.

Russell Wilson heeft dit seizoen misschien niet de statistieken opgestapeld, hij is van onschatbare waarde voor zijn team. Gehinderd door enkel- en knieblessures, was Wilson doorheen lange periodes van dit seizoen zijn mobiliteit bijna volledig kwijt. Toch wist hij de Seahawks drijvende te houden achter de slechtste O-line in de NFL, met weinig hulp van de running game. Nu iedereen rondom hem – en Wilson zelf – fit lijkt te raken, komen de Seahawks opnieuw onder stoom. Schrap Wilson zeker nog niet van je lijstje.

Ook Derek Carr en Matthew Stafford mogen niet vergeten worden. Derek Carr staat aan het hoofd van een Raiders team dat amper twee keer verloor dit seizoen en daar heeft de jonge quarterback een groot aandeel in. Zijn statistieken (2800 yards/ 20 touchdowns / 40 ints) spreken misschien minder tot de verbeelding als die van Ryan, toch betekenen ze weer een enorme stap voorwaarts voor de Raiders quarterback. Het is misschien niet voor dit jaar, maar Carr zal nog wel eens terugkomen.

Matthew Stafford is dan weer een wat onverwachte naam in dit lijstje. De Detroit Lions quarterback speelt echter het beste football van zijn carrière. En dat in zijn eerste seizoen zonder Calvin Johnson. Hij gooide nog maar 5 interceptions en is goed op weg om voor het eerst in zijn carrière (met uitzondering van 2010, toen hij drie wedstrijden speelde) onder de 10 interceptions te blijven. Zonder noemenswaardige running game en met een gehavende defense, slaagde Stafford erin zijn Lions naar een gedeelde koppositie in de NFC North te brengen. Het moet al erg vreemd lopen als hij hiervoor beloond wordt met een MVP, maar hij verdient toch ten minste een eervolle vermelding.

En defense dan? (Von Miller en Aaron Donald)

Aaron Donald en Von Miller bijvoorbeeld, maar zelfs Giants safety Landon Collins verbaast de wereld de voorbije weken. Verdienen zij ook niet om in aanmerking te komen? Zeker, maar winnen gaan ze dit jaar niet doen. Donald en Miller moeten niet onderdoen voor een fitte J.J. Watt en mogen het van mij uitvechten voor defensive player of the year. Elke wedstrijd opnieuw domineren ze de persoon tegenover hen. Alleen blijven de blinkende statistieken wat uit die nodig zijn in de MVP verkiezing. Zo zit Miller aan 9,5 sacks dit seizoen en Donald aan 5 vanop zijn defensive tackle positie.Mooie cijfers, absoluut, maar ze laten niet zien hoe Donald en Miller wedstrijden kunnen overnemen. En ook hebben overgenomen in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *