Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Rex Ryan aan de deur gezet in Buffalo

Na twee seizoenen en 31 wedstrijden als head coach van de Buffalo Bills, en vooral geen playoffwedstrijd, zit het erop voor Rex Ryan in Buffalo. De ex-coach van New York Jets werd ontslagen met nog één wedstrijd voor de boeg en een 7-8 record. Wat al een heel seizoen onvermijdelijk leek, is gebeurd.  Ook assistent head coach en broer Rob Ryan mag overigens meteen zijn biezen pakken.

De Bills lijken echter niet alleen op zoek te moeten naar een nieuwe head coach, ook een nieuwe quarterback zal hoog op het verlanglijstje prijken. Starting quarterback Tyrod Taylor moet namelijk vanop de zijlijn toekijken in week 17. Een blessure voor de tweedejaars starter zou 30,75 miljoen dollar van zijn contract guaranteed maken. Meer dan de Bills aan Taylor willen betalen. Niet echt een teken van vertrouwen om het zacht uit te drukken.

Nochtans was Taylor verre van het probleem in Buffalo. Hij speelde vorig jaar beter, maar de lijn voor zijn diensten zal erg lang zijn in het tussenseizoen. Het is niet moeilijk om een tiental slechtere quarterbacks te vinden in de NFL dit seizoen. First round bust EJ Manuel mag het nog één keer gaan proberen. Als Bills fans daar niet enthousiast van worden…

Offensive coordinator, en één van de hottest head coaching candidates voor verscheidene openingen dit tussenseizoen, Anthony Lynn neemt op interimbasis de laatste wedstrijd voor zijn rekening. Lynn werd zelf pas vroeg in het seizoen OC toen Greg Roman door de Ryan de laan werd uitgestuurd na een 0-2 start. Lynn leunde op een sterke LeSean McCoy en liet een offense zonder solide wide receiver best goed draaien.

Het bleek uiteindelijk Ryan’s defense die het team teleurstelde. Het duurde dan ook niet lang voor de onvrede die al sinds vorig seizoen opborrelde onder de defensieve sterren, zijn weg naar de pers vond. Het was defensive tackle Marcel Dareus die de kat de bel aanbond.

Ryan’s defense zou ’te ingewikkeld’ zijn geweest voor veel spelers. Sterren die het beste gewoon rechttoe rechtaan achter de quarterback aangingen, moesten te veel nadenken. Dat klinkt verbazend veel als de kritiek van Mario Williams na afgelopen seizoen. De 3-4 outside linebacker kon zich maar moeilijk verzoenen met zijn verantwoordelijkheden in coverage. Dat kwam hem toen nog op een enkele reis naar Miami te staan.

Rex’ magie bij de New York Jets van 2009 en 2010 ligt al even achter ons. Het mag dan ook niet verbazen als dit het laatste is, dat we van de flamboyante Ryan hebben gezien als head coach. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *