Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Waarom Ezekiel Elliott geen MVP is

Ezekiel Elliott zal geen terechte MVP in de NFL zijn dit jaar. De rookie van de Dallas Cowboys doet het natuurlijk lekker, maar is niet eens de beste speler op zijn eigen positie. Dan is Cardinals runningback David Johnson beter.

Voor de verandering springen we deze keer even niet op de bandwagon van Ezekiel Elliott. Uiteraard is het prettig om te zien dat de advertentie van de gehypte runningback waarheid blijkt. Te vaak hebben we zijn voorgangers in de goot zien eindigen. Sommigen letterlijk. Daarnaast speelt hij een belangrijke rol in het succes van de Dallas Cowboys. De franchise die snakt naar succes, nadat al jaren de eerder genoemde advertentie voorafgaand aan het seizoen wél die hype bleek te zijn.

Echter, Ezekiel doet het niet alleen. Hij dankt zijn succes grotendeels aan een gezonde en ijzersterke offensive line. Achter deze linie werd Darren McFadden vorig jaar bijna de hype die hij al jaren tevergeefs probeerde te zijn. En dit jaar dragen zij Elliott én rookie quarterback Dak Prescott op een presenteerblaadje op weg naar succes.

David Johnson
Die luxe heeft David Johnson van de Arizona Cardinals bijvoorbeeld niet. Zijn middelmatige offensive line viel gedurende het seizoen al uit elkaar en werd opgevuld met spelers die het predicaat wisselspeler niet eens mogen dragen. Het zorgde ervoor dat quarterback Carson Palmer zijn gedroomde MVP-seizoen in rook zag opgaan. Johnson onttrok zich als één van de weinigen aan de malaise in Phoenix. Hij maakte zelfs de meeste touchdowns (20) tot op heden dit seizoen in de NFL.

Belangrijker nog in vergelijking met Elliott blijkt Johnson een completere runningback, zoals die anno 2016 gevraagd wordt in de NFL. Niet alleen rennen, maar ook vangen. Zijn yards per wedstrijd is hoger. En daarbij moeten we ook niet vergeten dat 83 yards van de 363 receiving yards van Elliott in 15 wedstrijden tot stand kwamen bij één enkele play.

Le’Veon Bell
En in deze discussie laten we Le’Veon Bell nog maar even buiten de discussie. De runningback van de Steelers miste het begin van het seizoen door een schorsing, maar registreerde sindsdien het allerhoogste gemiddelde yards per wedstrijd van de hele league: 157 yards. Hij scoorde alleen wel beduidend minder dan Elliott en Johnson.

Wie wordt het dan wel?
En dus mogen we concluderen dat Ezekiel Elliott op zijn positie niet de beste speler is én daarmee zou je ook géén MVP moeten kunnen worden. David Johnson lijkt overigens ook een ‘longshot’, aangezien zijn ploeg de play-offs niet haalde. Gemiddeld genomen is de MVP ook in de nacompetitie actief. Met een fenomenaal play-offs optreden kan Elliott natuurlijk nog wel een extra duit in het zakje doen, maar vlak hierbij ook Le’Veon Bell niet uit.

De meest terechte MVP van het seizoen is overigens de offensive line van de Dallas Cowboys. Maar ja, dat kan helaas niet. Sowieso hebben sinds 1957 altijd quarterbacks en runningbacks de MVP-titel gewonnen. Driemaal werd hierop een uitzondering gemaakt met een linebacker, een defensive lineman en een placekicker.

Als dit jaar geen runningback gaat winnen, zal het wel weer een quarterback worden. Dan blijven Matt Ryan, Tom Brady en Aaron Rodgers over. Derek Carr was een outsider, maar gaat geblesseerd de playoffs in en deed tijdens het seizoen niet genoeg om alle stemmen binnen te harken. Hoe dan ook, die MVP-titelrace is ook nog best spannend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *