Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

GridIron’s choice: Hall of Fame Class of 2017

De finalisten ‘moderne tijd’ voor de Hall of Fame van 2017 zijn bekend. Van deze vijftien worden er maximaal vijf gekozen. Dit moet toch het jaar worden dat de eerste voormalig speler van de NFLEuropa wordt verkozen in het Walhalla van het American Football. De jury kan niet langer heen om Oud-Amsterdam Admirals quarterback Kurt Warner. GridIron voorspelt hier alvast wie tijdens het NFL Honors gala op zaterdag 4 februari gepresenteerd worden als de Hall of Fame Class of 2017.

De Hall of Fame-verkiezing is er vooral eentje waarbij de jury probeert om een evenwichtige ‘class’ samen te stellen. Spelers van dezelfde positie worden niet vaak in hetzelfde jaar gekozen. Wanneer je als speler verkiesbaar bent, moet je je steeds afvragen waar je staat op het lijstje van jouw positie. De factor tijd speelt daar ook mee. Als je al langer wacht, heb je bij de 46 juryleden (voornamelijk mediamensen) eerder recht om gekozen te worden.

T.O. en L.T.
Op deze manier werd Terrell Owens het slachtoffer van de class van 2016. Hij was voor het eerst verkiesbaar. Zijn carrière-statistieken waren vergelijkbaar met Marvin Harrison die vorig jaar verkozen werd. Natuurlijk heeft Harrison wel een Super Bowl ring, maar hij zat bovenal langer in de wachtkamer. T.O. is nu echter wel een reële kanshebber om verkozen te worden, ondanks de concurrentie bij de in Isaac Bruce.

De enige mogelijke no-brainer van nieuwkomers in 2017 is runningback LaDainian Tomlinson. Hij domineerde jaren de NFL, maar had de pech bij de San Diego Chargers en later de New York Jets te spelen. Geen winnaars, waardoor hij geen ring heeft. Hij lijkt wel het voordeel te hebben ten opzichte van Terrell Davis (Denver Broncos).

Brian Dawkins is een andere naam die positief opvalt voor 2017. Hij ondergaat echter hetzelfde lot als T.O. vorig jaar. Het lijstje safeties is al gevuld met John Lynch, die de eerste kandidaat is om zijn buste te krijgen. Mede door zijn tijd bij de Buccaneers. In Canton, Ohio moet zijn buste de connectie van drie illustere sterkgangers van Tampa Bay compleet gemaakt worden met Derrick Brooks en Warren Sapp.

Finally Warner!
Kurt Warner zat zijn eerste twee mogelijkheden bij de laatste groep afvallers voor de Hall of Fame. Nu er geen Brett Favre meer in de weg kan zitten, is het een abc’tje dat hij in 2017 eindelijk ere krijgt wie ere toekomt. Het maakt zijn Cinderella-story, dat via Amsterdam liep, compleet. Tweevoudig league MVP en Super Bowl winnaar… enough said.

Als we er dan vanuit gaan dat Terrell Owens, LaDainian Tomlinson, John Lynch en Kurt Warner al verkozen zijn als vertegenwoordigers van de laatste 25 jaar, is het de vraag wie de kruimels mag oppikken. Meeste kans hebben offensive linemen Joe Jacoby (Washington Redskins) en de in 2010 overleden coach Don Coryell (St. Louis Cardinals, San Diego Chargers). Omdat Jacoby drie Super Bowls won en Coryell geen één ring draagt, zal de offensive lineman aan het langste eind trekken.

Class of 2018
Jason Taylor is nog een outsider als nieuwkomer en is met zijn 139,5 sacks zesde aller tijden in de NFL. De verwachting is dat hij waarschijnlijk eerst nog een jaartje of twee af gaat vallen. Als hij in 2017 namelijk niet gekozen wordt, kan hij het in 2018 waarschijnlijk keihard vergeten. Volgend jaar komen er vier ‘no-brainers’ bij in hun eerste jaar van verkiesbaarheid. Dapper als je als jurylid grootheden als Ray Lewis, Brian Urlacher, Steve Hutchinson en Randy Moss niet direct kiest.

GridIron’s Voorspelling – HOF Class of 2017:

• Kurt Warner (Quarterback, Rams ’98-’03; Giants ’04; Cardinals ’05-’09): Won Super Bowl XXXIV en was Super Bowl MVP en leidde de Rams en Cardinals ieder nog een keer naar de Super Bowl. Tweevoudig NFL MVP en twee keer First Team All-Pro én winnaar van zowel de Walter Payton Man of the Year (’08) en Bart Starr Man of the Year (’09). Gooide meer dan 100 touchdowns bij twee verschillende teams.
• Terrell Owens (Receiver, 49ers ’96-’03; Eagles ’04-’05; Cowboys ’06-’08; Bills ’09; Bengals ’10): Vijf keer verkozen in First Team All-Pro en gekozen in het NFL 2000s All Decade Team. Tweede aller tijden in receiving yards en derde in receiving touchdowns.
• John Lynch (Safety, Buccaneers ’93-’03; Broncos ’04-’07): Won Super Bowl XXXVII, werd drie keer verkozen als First Team All-Pro en won de Bart Starr Man of the Year Award (2006). Noteerde meer dan 1000 tackles, 26 interceptions en 16 forced fumbles in zijn loopbaan.
• LaDainian Tomlinson (Runningback, Chargers ’01-’09; Jets ’10-’11): Was NFL MVP, NFL Offensive Player of they Year, drie keer verkozen als First Team All-Pro, twee maal NFL Rushing Leader, recordhouder meeste rushing touchdowns in een seizoen (28), 5e leading rusher aller tijden, winnaar Walter Payton Man of the Year en Bart Starr Man of they Year. Verkozen in het NFL 2000s All Decade Team.
• Joe Jacoby (Tackle, Redskins ’81-’93): Won drie Super Bowls en werd in drie jaargangen gekozen als First Team All-Pro, ook verkozen in het NFL 1980s All Decade Team.

De lijst met alle finalisten.

In dit verhaal laten we de HOF vertegenwoordigers van ‘Senior Finalists’ (ouder dan 25 jaar) en ‘Contributor Finalists’ (niet-speler/coaches) buiten beschouwing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *