Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

“Thank god”, Colts ontslaan GM Ryan Grigson

Na vijf seizoen en een constante achteruitgang is het einde verhaal voor General Manager Ryan Grigson bij de Indianapolis Colts. Eigenaar Jim Irsay nam lang zijn tijd, maar nam nu toch deze logische beslissing. Head coach Chuck Pagano lijkt voorlopig veilig, maar begint aan 2017 op een wel erg hete stoel.

Indianapolis Colts’ All-Pro Punter en excentrieke persoonlijkheid Pat McAfee toonde zich tevreden op twitter. Een eenvoudige “Thank God” boodschap, maakte dat duidelijkheid. “Ongewilde arrogantie liep tegen een bakstenen muur met de naam karma.” McAfee was geen fan van de ex-GM. Benieuwd of andere Colts spelers zullen volgen in hun kritiek.

Grigsons tijd bij de Colts begon met een sterke 2012 draft met onder meer TY Hilton als uitschieter. Al helpthet uiteraard als je Andrew Luck in de schoot geworpen krijgt als eerste NFL draft pick. Sindsdien ging het team echter enkel achteruit. De draft produceerde geen versterkingen meer en free agency flopte elk jaar, ondanks een zee aan cap space. Free agency aanwinsten LaRon Landry, Gosder Cherilius, Arthur Jones, Trent Cole en Andre Johnson droegen weinig tot niets bij.

De sterkhouders waren de voorbije jaren nog steeds in grote mate overblijfselen van het vorige regime met left tackle Anthony Costanzo, pass rusher Robert Mathis en kicker Adam Vinatieri. In 2014 kon het team zo nog de AFC championship game bereiken, de laatste jaren strandden ze in het reguliere seizoen in een zwakker AFC South. Zonder versterkingen uit de draft, bleek de defense en O-line gewoon te slap.

De trade uit september 2013 voor Browns running back Trent Richardson kostte de Colts een first round pick in de 2014 NFL draft, een eerste teken aan de wand. Wide receiver Philip Dorsett en eerste selectie in de 2015 NFL draft toonde overigens voorlopig ook nog helemaal niets, terwijl 2013 n°1 pick Bjoern Werner zijn plekje in de NFL al kwijt is.

Het meest opvallende statistiekje om de Grigson-era te beschrijven in Indianapolis is echter misschien dit: amper drie defensieve spelers die hij drafte tussen 2012 en 2015, spelen op dit moment nog voor de Colts. Allemaal 3rd tot 5th round picks in 2015. Hij drafte overigens ook maar 12 defensieve spelers over 4 drafts, het is duidelijk waar zijn prioriteiten lagen.

De verwachting is dat Irsay al exact weet Grigsons zijn opvolger zal zijn. Huidige Vice President of Football Operations Jimmy Raye III lijkt in ieder geval een sterke kandidaat. Peyton Manning wordt het alvast niet. Die geruchtenmolen kwam, niet geheel onverwacht, meteen op gang. Irsay gaf op zijn persconferentie echter aan dat Manning op dit moment nog teveel van zijn pensioen geniet. Al staat de deur altijd open.

“I welcome the opportunity for him and I to talk about that possibility someday that he would play some role in our organization,” Irsay explained. “You have to remember it hasn’t even been a year since the confetti fell from his Denver Super Bowl victory. He’s enjoying the retirement, enjoying the chance to not be downed in a schedule and that sort of thing.”

Ook de naam van huidig ESPN analyst Jon Gruden viel opnieuw enkele keren als nieuwe coach, al ontkende Irsay in alle toonaarden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *