Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

CTE als de ondergang van de NFL

Stop de persen! Zelfs de NOS moest deze keer aandacht besteden aan American Football en dan niet over de Super Bowl. Helaas was het CTE dat de headlines domineerde. Meer dan 99% van de onderzochte oud-footballers leed aan Chronic traumatic encephalopathy. De NFL was er als de kippen bij om 100 miljoen dollar te doneren voor onderzoek. Maar waarvoor? Lijfsbehoud?Ooit was CTE een aandoening voor boksers. Na de film ‘Concussion’ met Will Smith is het een American Football ding geworden. Vorige week werd bekend dat van de 111 onderzochte football-hersenen er 110 CTE hadden. Je vraagt je dan toch af wie die ene is. Waarschijnlijk een kicker.

Voeg daarbij dat Chris Borland in 2015 op 24-jarige leeftijd een veelbelovende carrière te beëindigde, omdat het hem niet waard was blijvende schade aan zichzelf toe te brengen door het spelen van American Football. Andere spelers volgden al zijn voorbeeld met als meest recente speler de 26-jarige John Urschell van de Baltimore Ravens twee dagen na de publicatie van de bovenstaande onderzoeksresultaten.

Het einde van de NFL?
Het zijn voortekenen van een sport die langzaam af gaat glijden. Als profs al afscheid nemen van de sport vanwege de gevaren, weet dan zeker dat ouders hun kinderen niet meer stimuleren om American Football te gaan spelen. En dan heb je over twintig jaar een groot probleem als het gaat om aanwas van nieuw talent. Uiteraard heeft boksen bewezen dat er altijd gekken bereid zijn hun hersenpan op te offeren, maar op deze manier gaat de spoeling hoe dan ook dunner worden.

100 miljoen te onderzoeken
Interessant is het dus wat de voorwaarden zijn van de NFL als het gaat om de besteding van 100 miljoen dollar aan onderzoek naar CTE. Willen ze een manier ontdekken dat je toch al bij levende mensen CTE kunt vaststellen en niet meer alleen post-mortem? Met als doel om spelers eerder een uitvlucht te bieden bij eerste symptomen? Ik verwacht niet dat de puriteinse footballbond onderzoek zal ondersteunen waarin wordt beweerd dat cannabis CTE kan tegengaan.

Als ik de NFL zou zijn zou ik ook willen dat een groot deel van het geld wordt gespendeerd aan het in kaart brengen van CTE in andere takken van sport. Gevallen zijn bekend in ijshockey, zelfs ééntje in honkbal. Om te zorgen dat American Football niet alleen in het verdomhoekje komt te staan is het wijs te laten zien dat CTE op grotere schaal voorkomt in andere volkssporten. Neem van mij maar aan dat koppen bij voetbal ook niet zonder gevolgen zal zijn.

Dan blijkt E-sports straks toch zomaar de redding te zijn van de sport. Virtueel American Football spelen bezorgt je dan alleen hoofdpijn als je te lang door je VR-bril blijft kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *